Orbán Viktor levezette, hogyan teszi tönkre a magyar gazdákat az ukrán gabona

A miniszterelnök gyorstalpalót tett közzé.

Forrás: TikTok2024. 03. 24. 19:36
ORBÁN Viktor
Prime Minister Viktor Orban at Hungary's Public MediaCenter in Brussels during an interview for MR1 Kossuth Radio on the second day of the summit of the Heads of State and Government of the European Union, on March 22, 2024. Released by Prime Minister's Press Office. MTI/Prime Minister's Press Office, Photo: Prime Minister's Press Office/Zoltan Fischer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a TikTok-oldalára töltött fel egy videórészletet a két nappal ezelőtti Kossuth rádiónak adott interjúból, amelyben elmagyarázta, hogyan teszi tönkre a Brüsszel által támogatott ukrán gabona a magyar gazdákat.

– Az EU rendkívül rendkívül bürokratikus és szigorú szabályokat állít föl az európai gazdák számára. Hogy hogyan kell termelni, milyen vegyszert használhatnak, milyet nem, lehet-e génmódosított vetőmag, a gazdálkodásnál milyen környezeti szempontokat kell figyelembe venni, mennyi lehet műtrágya. Gyakran már az ésszerűség határán túli előírásokkal csökkentik a termelékenységet. 

Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek

 – kezdte gondolatmenetét a miniszterelnök.

 

Kevés ország van, amelyik többet termel, mint fogyaszt, Magyarország pedig ilyen

Orbán Viktor rámutatott: – Amikor valakinek erős megkötöttség mellett kell termelnie búzát, a másiknak meg mindenfajta megkötöttség nélkül, akkor az utóbbinak óriási versenyelőnye van: olcsóbban termel, de profittal tud továbbadni a terményén. 

Ha olcsóbban tudja eladni a termékét, mint a magyar gazda, akkor a magyar gazdának a piacát elveszi.

– mondta a kormányfő, majd azzal folytatta: 

– Ma szenvedünk ettől, ez Magyarország számára egy nagyon súlyos gond: a magyar gazdák a terményeik egy részét eddig el tudták adni Európában. A kontinensen 6-7 olyan ország van, amely több élelmiszert állít elő, mint amennyit elfogyaszt, Magyarország ilyen ország. A mieink termelnek, eladják az európai piacokon, elég jó pénzt kapnak érte, és a következő évben ebből a pénzből termelnek újra. Most, hogy bejött az olcsó ukrán termék a nyugat-európai piacra, a nyugat-európai felvásárlók megveszik az olcsóbb terméket – mondta Orbán Viktor.

– A magyarét nem veszik meg, a termény pedig bent marad a raktárakban, és nagy erőfeszítéseket teszünk, hogyan tudnánk a következő évi betakarításig ezeket a készleteket valahogy úgy elhelyezni, hogy a gazdáink közben ne menjenek tönkre.

Ez a probléma lényege, és Brüsszel süket erre a dologra.

– magyarázta a miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.