Rétvári Bence: Hatósági vizsgálatok indultak a gyermekvédelmi intézményekben

A Belügyminisztérium államtitkára jelezte, a vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre fókuszál.

2024. 03. 11. 21:08
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2024. január 16. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a továbbfejlesztett EgészségAblak mobilalkalmazás bemutatóján a Belügyminisztériumban 2024. január 16-án. Új funkcióval, a társadalombiztosítási (tb-) jogviszony ellenõrizhetõségével bõvült az EgészségAblak mobilalkalmazás. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban minden gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva – mondta Rétvári Bence az MTI-nek az újabb gyermekvédelmi intézkedésről. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416-ot állami, hatot civil szervezet működtet, 108 pedig egyházi fenntartású. Hozzátette: eddig kilencven intézményben indult meg a soron kívüli hatósági ellenőrzés.

Az államtitkár jelezte, hogy a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat. – A vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemezik, arról a vizsgálat alá vont intézményeket és fenntartóikat értesítik, a tényleges ellenőrzésekre pedig várhatóan 2024 márciusában és áprilisában kerül sor. A hatósági ellenőrzés eredménye és a gyermekotthonok működésének kiértékelése alapján pedig várhatóan további intézkedéseket hoznak.

– A hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni

– rögzítette Rétvári Bence.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány már korábban döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról, a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása a következő lépés. Megjegyezte, hogy az intézmények gyermekbántalmazási esetekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlik.

– Mivel a kormány szerint és a nemzeti konzultáció eredményei alapján is a gyermekvédelemben további megerősítésre és szigorításra van szükség, ezért hamarosan a parlament elé kerül a második gyermekvédelmi törvény is 

– jelentette ki az államtitkár.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.