Új főtanácsadója lett Orbán Viktornak

Létrejött a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója tisztség.

2024. 03. 08. 21:49
ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. január 16. Orbán Viktor miniszterelnök Robert Fico szlovák kormányfõvel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A veszélyek korában, a már két éve tartó háború során Magyarország kormánya az első pillanattól kezdve világossá tette, hogy az egyetlen lehetséges megoldás a béke, 

sokan vannak azonban, akik a háború pártján állnak

– mutattak rá.

Ebben a helyzetben, a világméretű konfliktusok közepette, hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez – hangsúlyozták. Hozzátették: ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség.

A törvénymódosítás nemzetközi példákat alapul véve létrehozta a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója tisztséget, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje – hívták fel a figyelmet.

A megjelent kormányrendelet szövege szerint a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a  miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését. 

A nemzetbiztonsági főtanácsadó kabinetet, titkárságot kap, és ő irányítja a Nemzetbiztonsági Irodát is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.