Úszik a szemétben Óbuda

A baloldali vezetésű önkormányzat tehetetlen.

Forrás: Metropol2024. 03. 23. 9:04
Illegális szemét a Királyok útján Fotó: Metropol/Fügedi Richárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A III. kerületben Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának legújabb jelentése alapján aggodalomra ad okot az illegális hulladéklerakás mértékének növekedése – írja a Metropol. Az önkormányzat adatai szerint

az elmúlt évben 5-8 százalékkal több illegálisan lerakott hulladékot regisztráltak,

ami nemcsak a környezetre, de a kerület pénzügyi forrásaira is komoly terhet jelent.

A jelentős mennyiségű hulladék elszállítása és kezelése milliókba kerül, miközben a kerületi lakosok arra panaszkodnak, hogy a közterületek egyre inkább elhanyagoltak, és az önkormányzat tehetetlen.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

 

Évek óta nincsenek új kamerák

A probléma kezelésére korábban az önkormányzat azt ígérte, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek el a legkritikusabb pontokon, például a Barackos utcában, hogy meggátolják a megtisztított területeken a visszahordást.

Ennek ellenére az elmúlt években nem történt érdemi előrelépés a kamerarendszer bővítésében.

A rendszer kezdetben, 2007-ben 64 kamerával működött. 2015-ben egy nagyobb fejlesztés alkalmával további 44 új kamerát telepítettek, amelyekkel a rendszer 108 kamerára bővült. Ezt követően, 2017-ben újabb 15 kamerát szereltek fel. Ezután a baloldali városvezetés már nem növelte ilyen ütemben a kamerák számát. 2020-ban csupán hét kamerával bővült a rendszer, majd 2021-ben pedig már csak kettővel. Ezután egyetlen kamerát sem telepítettek.

Jelenleg összesen 143 kamerával működik a rendszer, ami kevésnek bizonyul, figyelembe véve, hogy mennyi probléma van Budapest egyik legnagyobb kerületében. Az illegális hulladéklerakások kezelése komoly költségeket jelent, a kamera telepítésének költsége viszonylag alacsony lenne, és hozzájárulhatna a probléma hatékonyabb kezeléséhez.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

 

Közegészségügyi veszély

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Barackos utcában egy jelentős méretű illegális hulladéklerakó alakult ki, és a jelenlegi városvezetés nem sokat tett a helyzet megoldása érdekében. A közterület-felügyelet főként az autósok parkolásának ellenőrzésére összpontosít az illegális hulladéklerakások megakadályozása helyett.

A helyiek és a környezetvédelmi szervezetek aggodalmukat fejezik ki az illegális hulladéklerakás okozta környezeti és közegészségügyi problémák miatt. Fontos lenne gyorsan és hatékony intézkedéseket hozni, amelyek nemcsak megakadályozzák a további illegális hulladéklerakásokat, hanem hozzájárulnak a kerület lakóinak életminőségének javításához és a közterületek rendjének helyreállításához.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

Borítókép: Szeméthegyek (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.