Általános iskolai beiratkozás: ezekre kell figyelni

Már jelentkezhetnek az általános iskolába a nagycsoportot kijáró óvodások és azok, akik elég érettek az alapfokú oktatási intézményekben tanulásra. Az általános iskolai beiratkozás március 27-én kezdődött, és április 19-én este 6-kor zárul. A Magyar Nemzet összefoglalta, mire kell és érdemes figyelni, hogy a jelentkezésnél minden gördülékenyen menjen.

2024. 04. 03. 15:55
Idén már kötelező a személyes megjelenés az általános iskolai beiratkozásnál (Fotó: Éberling András)
Idén már kötelező a személyes megjelenés az általános iskolai beiratkozásnál (Fotó: Éberling András)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már folyamatban van a jövőre első osztályba menő gyerekek előzetes elektronikus általános iskolai beiratkozása a KRÉTA-rendszerben – közölte a Klebelsberg Központ (KK). Lényeges tudnivaló, hogy az előzetesen történő elektronikus beiratkozással nem lehet helyettesíteni a személyes jelentkezést, ám gyorsítható az ügyintézés tempója.

Egyre nehezebb az iskolatáska, főleg miután megtörténik az általános iskolai beiratkozás (Fotó: Havran Zoltán)
Egyre nehezebb az iskolatáska, főleg, miután megtörténik az általános iskolai beiratkozás (Fotó: Havran Zoltán)

 

Hogyan működik az online általános iskolai beiratkozás?

Az online beiratkozás általános iskolai köre egy héttel ezelőtt, március 27-én kezdődött, és április 19-én, pénteken 18 óráig végrehajtható a KRÉTA rendszer e-Ügyintézés felületén. Az itt történő jelentkezés folyamán a szülő vagy a törvényes képviselő az informatikai rendszerben található űrlap kitöltésével adathatja meg a gyermek online beiratkozáshoz szükséges adatait. Ezzel sokat könnyíthet az ügyintézési eljáráson, amihez viszont nélkülözhetetlen a személyes megjelenés.

Az általános iskolai beiratkozás alól nincs kivétel, minden jövőbeli elsőst be kell íratni. A személyes beiratkozáskor minden szülőnek vagy törvényes képviselőnek személyesen jelen kell lennie abban az iskolában, ahol a beiratkozáshoz elengedhetetlen dokumentumok, hatósági igazolványok, valamint nyilatkozatok eredeti példányának a bemutatása szükséges.

A 2024/2025. tanévre történő általános iskolai beiratkozás időpontja 2024. április 18–19. (csütörtök–péntek)

– hívta fel a figyelmet a KK. Mint emlékezetes, a személyes megjelenéstől a Covid-járvány ideje alatt tekintettek el, ma már csak online formában nem megoldható a beíratás.

 

Milyen dokumentumokra van szükség a jelentkezéshez?

Amit mindenképpen érdemes a beírató szülőknek magukkal vinniük:

  • a hatodik életévüket augusztus 31-ig betöltő gyerekek születési anyakönyvi kivonata vagy személyi igazolványa, esetleg útlevele,
  • a diákigazolvány igényléséhez szükséges NEK-adatlap,
  • a lakcímkártya,
  • a tajkártya és
  • az iskolai fejlettség elérését tanúsító igazolás.

Ez utóbbi lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás során végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, továbbá ha sajátos nevelési igényű gyerekről van szó, akkor szakértői vélemény az illetékes bizottságtól.

Ezenfelül a beiratkozáskor a szülőknek nyilatkozniuk kell a közös szülői felügyeleti jogról is, egyedül nevelt gyerekek esetén pedig az iskola kérheti a szülők gyámhivatalban felvett nyilatkozatát a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról, adott esetben a másik szülő halotti anyakönyvi kivonatát, vagy a gyámhivatal határozatát, netán valamilyen bírósági ítéletet. Kell az esetlegesen külföldön élő szülő nyilatkozata, ami megtehető személyesen vagy elektronikusan.

Az is megtörténhet, hogy a fent említetteken kívül valamilyen egyéb papírra is szükség lehet, emiatt a beiratkozást megelőzően érdemes alaposan megnézni a szóban forgó intézmény honlapját.

A beiratkozással kapcsolatos további tájékoztatást az egyes köznevelési intézmények nyújtanak. Az e-Ügyintézés érintett felületének használatához segít a KRÉTA Tudásbázis oldalán elérhető „Beiratkozás Általános Iskolába/Szülői tájékoztató 2024” dokumentum – közölte a KK.

Borítókép: Idén már kötelező a személyes megjelenés az általános iskolai beiratkozásnál (Fotó: Éberling András)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.