Illegális szemétlerakók, drogfutárok és házfoglalók Budapest közepén

Miközben a balliberális városvezetés a kampány közeledtével sorra jelenti be a belváros csinosítását célzó beruházásokat, addig megfeledkeznek egy több tíz hektáros területről, amelyen több ezer tonnányi veszélyes hulladék, számtalan gazdátlan háziállat és egy borsodi falu lakossága tanyázik. Abban, hogy a kőbányai Terebesi-erdőbe visszatértek a hajléktalanok, Karácsony Gergely jelenlegi tanácsadójának is oroszlánrésze lehet.

2024. 04. 12. 5:55
Terebesi erdő
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta kikerült a köztudatból a Terebesi-erdő, illetve az ott uralkodó állapotok. A főváros tulajdonában álló, 36 hektáros területen ugyanis jelenleg nagyjából negyven ember él, akik munkalehetőség reményében költöztek fel Budapestre Heves, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből. A Terebesi-erdő szélén élők komfort nélküli, fűtetlen, egykor raktárként használt épületekben élnek, vizet a közeli tűzcsapról hordanak maguknak, gyakran pedig szemetet égetnek.

Kísérőnk elmondása szerint a területre többen is üzletszerűen szállítják és rakják le az építési hulladékot, amit később a fővárosnak kellene borsos áron elszállítani, hogy megfelelő körülmények között semlegesítsék. A területen élők részben lomizásból tartják fenn magukat, ezért a fővárosból ipari mértékben szállítják a szemetet a területre, amelynek a felhasználhatatlan részét hátrahagyják.

A Terebesi-erdővel kapcsolatban nyilatkozott lapunknak Pap Sándor, Kőbánya kormánypárti választókerületi elnöke, aki elmondta, a helyi önkormányzatban évekkel ezelőtt volt arra szándék, hogy a területet megtisztítsák. 

 

Elsősorban az ott lakókat szerettük volna eltávolítani a területről, ennek érdekében 2013-ban a Kőbányai Önkormányzat a Baptista Szeretetszolgálattal közösen gyakorlatilag felszámolta a terebesi hajléktalankolóniát, ami addigra már egy komoly infrastruktúrával rendelkező falucskává vált 

– idézte fel Pap Sándor. Hozzátette, nagyjából öt ember maradhatott a területen, amikor megérkezett a főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Misetics Bálint által vezetett Város Mindenkié nevezetű szervezet, amely élőlánccal és tiltakozásokkal akadályozta meg a telep felszámolásának befejezését, a tiltakozásokat követően pedig minden visszatért a régi kerékvágásba.

A liberálanarchista csoport tevékenységének eredményeként a Terebesi-erdőben újra kialakult ez a hajléktalanközösség, ami ellen jóformán semmit se tehetünk, hiszen a terület a főváros tulajdonában áll

 – mondta el a választókerületi elnök. Elárulta: évekkel ezelőtt Karácsony Gergely azt ígérte, hogy itt egy új Margitszigetet fog létrehozni a fővárosi önkormányzat, de ebből az ígéretből sok máshoz hasonlóan nem lett semmi, egy kapavágás sem történt a veszélyes hulladékkal és építési törmelékkel szennyezett területen.
A politikus szerint a kőbányaiaknak nincsenek nagy igényeik a területet illetően: azt szeretnék, hogy legyen egy rendezett erdő, ami nem jelent közbiztonsági kockázatot a környéken élőkre.

Nem gondolkodunk nagy fejlesztési projektben, a helyieknek ugyanis már az is nagy életminőség-javító tényező lehetne, hogy egy erdő van a város közepén, néhány ösvénnyel, paddal és tűzrakó hellyel, amit pihenőterületként használatba lehetne venni 

– emelte ki Pap Sándor. A Terebesi-erdővel kapcsolatban felmerült problémákról szerettük volna megkérdezni a fővárosi önkormányzatot is, de egyelőre nem érkezett válasz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.