Tovább járják az országot a szűrőbuszok

A megvizsgált emberek huszonkilenc százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt.

Forrás: MTI2024. 04. 30. 13:56
null
Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok és több mint 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szinen.

Takács Péter a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című program sajtótájékoztatóján közölte: a megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt. Hangsúlyozta: van értelme a szűréseknek, és mindenkit arra biztat, 

keresse az önkormányzatokat, hogy igényeljenek szűrőbuszt.

Az államtitkár elmondta: a cél, hogy emelkedjen a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma. Az egészség megőrzésének legjobb eszköze a megelőzés, ezért indították útjára a szűrőbuszprogramot – tette hozzá.

A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyei kórházak munkatársai üzemeltetik – jegyezte meg Takács Péter.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Okfő főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy Szin lakosságát nemcsak megelőző, hanem egészségiállapot-felmérő vizsgálatokkal is várják a szűrőbusznál. Emellett olyan speciális szűrővizsgálatokat is kínálnak, amelyek a vezető megbetegedések és halálokok között vannak – tette hozzá. Hangsúlyozta: idén az a cél, hogy legalább 16 ezer magyar essen át a szűrővizsgálatokon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.