Idén is megrendezte az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület. A kezdeményezés célja a hagyományos kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
A versenyzők nézők előtt készítették el a versenymunkáikat egy kecskeméti rendezvényen. A város tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az ipartestület,
a sárgabarack fagylalt kategóriát.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen kilencven fagylaltot neveztek, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjaival együtt összesen 130-féle fagylaltot lehetett megkóstolni.
A versenyműveket kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönség zsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
![tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel fagylalt](https://cdn.magyarnemzet.hu/2024/05/Du46ZHRC05yYkTWPuyxCe4REn4Eb1PHbGkrdg0tNY6E/fit/1200/1103/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU5MTJhYzIyNDhmOTQ0NmJiNzE0NTc5ZmY2M2VlMGEx.jpg)
A díjazottak
Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
- Aranyérem, az Év fagylaltja vándorkupa: Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor (A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
- Ezüstérem: Meggyes pekuccino – Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök)
- Bronzérem: Szerenád – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
- Aranyérem: Sárgabarack lime maracuja – Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)
- Ezüstérem: Mángó – Böröczky-Asztalos Ágnes (Margaréta Fagyizó, Balatonszemes)
- Bronzérem: Rebarbarás makadámia – Kovács Roland (Krém Cukrászda, Székesfehérvár)
„Sárgabarack” kategória
- Aranyérem: Mámoros marillen – Márton Sándor (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)
- Ezüstérem: Kajszibarack dió válogatással – Kádár Ferenc (m-Gel Hungary Kft., Budapest)
- Bronzérem: Kecskeméti arany-barack – Papp Balázs (Mester Étterem és Cukrászda, Marcali)
![kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában fagylalt](https://cdn.magyarnemzet.hu/2024/05/_OPDN09JlONNT6dO8yG-mPr92CjAN649v-kL3JVmqJo/fit/1200/1103/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2EzYWZiMTc5NDIxZDQwMWFiYjMxNGM4MDA0NjIzNzdh.jpg)
Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: Mézes madzag – (Békás Kft., Budapest)
- Ezüstérem: Napimádó (Sunlover) – Szabados Norbert (König-Units Kft., Üllő)
- Bronzérem: Cocobello (fehércsokoládés kókusz, egzotikus gyümölcsökkel) – Rétfalvi Attila (Master Martini Kft., Budapest)
Mentes kategória – alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: Mamba (mangó, maracuja, bazsalikom)
- Ezüstérem: Ananász-kókusz sorbet – Horváth Diána (m-Gel Hungary Kft., Budapest)
- Bronzérem: Vérnarancs – Gangel András (m-Gel Hungary Kft., Budapest)
Különdíjak
- Közönségdíj: Kecskeméti sárgabarackos gombóc dióbundában – Szabados Norbert (König-Units Kft., Üllő)
- Szakmai szervezetek különdíja: Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel – Bergmann Nándor (A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred)
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: Kecskeméti mosolygós barack – Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Kecskeméti arany-barack – Papp Balázs (Mester Étterem és Cukrászda, Marcali)