Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Hét kerületben 12 nemzetiség is választhat képviselőket

A legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lesz.

2024. 05. 20. 10:28
Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg öt évvel ezelőtt volt olyan magyarországi település, ahol mind a 13 nemzetiség tarthatott települési szintű választást, idén ilyen nem lesz – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI). Ugyanakkor 

hét olyan fővárosi kerület van, ahol június 9-én 12 nemzetiség választhat települési képviselőket.

Felidézték: 2019-ben Budapest XI. kerülete volt az egyetlen település az országban, ahol valamennyi nemzetiség – a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán – megválaszthatta települési szintű önkormányzatának tagjait. 

Közölték, 

a törvény szerint azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább 25 volt. 

Azokon a településeken is ki kell tűzni a választást, ahol a 2019-es választás után megalakult az adott nemzetiség települési önkormányzata, és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a húszat, illetve ahol nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött 2023. december 1-jén.

 A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezek alapján március 12-én 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de a legfrissebb adatok szerint csak 2150 tartható meg. A választást ugyanis hiába tűzte ki az NVB, nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben.
Ezek alapján, 

bár a XI. és XIII. kerületben az NVB mind a 13 nemzetiség települési választását kiírta, a szlovén nemzetiség jelöltek hiányában nem tudja megtartani a választását. 

A hét olyan fővárosi kerület, ahol 12 nemzetiség tarthat települési szintű választást, a III., IV., X., XI., XIII., XVIII. és XIX. kerület, de egyikben sem tartják meg a szlovén nemzetiség választását. Nyolc olyan település van, ahol 11 települési nemzetiségi választást lehet megtartani: Budapest V., VIII., IX., XII., XIV., XV. kerületében, valamint Pécsen és Szegeden. 

A települési nemzetiségi választásokon 13 075 jelölt indul, a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Kázsmárkon, ahol 29 roma jelölt verseng egymással az öt képviselői helyért.


Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.