Hiánypótló kötet jelent meg rendszerváltásról és a Kádár-korszakról

Bemutatták Bíró Zoltánnak, az MDF elnökének az Elbeszélt történelem című kötetét.

2024. 05. 21. 20:00
Bemutatták Bíró Zoltánnak, az MDF elnökének az Elbeszélt történelem című kötetét.
Fotó: Teknős Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Évtizedek óta próbálom távol tartani magam a visszaemlékezéstől – fogalmazott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Bíró Zoltánnak, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) első elnökének az Elbeszélt történelem című könyvének a bemutatjón. Mint mondta, elfogult Bíró Zoltán könyvével, és ahogy teltek az évek, egyre erősödött a szövetség kettejük között. Ezután megköszönte a könyv elkészítését és Szekér Nórának, a kötet szerzőjének a munkáját. Lezsák Sándor jelezte, hogy szerinte a rendszerváltó folyamat 1956. október 23-án indult és 2011 tavaszáig tartott, amikor a parlament megszavazta az új Alaptörvényt.

– Mindent megteszek azért, hogy minél több érdeklődő fiatal elé kerüljön a könyv

– ismertette az Országgyűlés alelnöke.

Bemutatták Bíró Zoltánnak, az MDF elnökének az Elbeszélt történelem című kötetét.
Fotó: Teknős Miklós

Nyári Gábor, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója elmondta: a történelemnek több színtere is van, ezek közül az egyik az, hogy mire emlékeznek a szerzők. Szerinte a történelemnek az igazi cselekvője mégiscsak az ember, ezek alapján lehet a közösségeket megismerni és eljutni egy egész nemzet megismeréséhez. Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének az elnöke kiemelte, hogy történelmi helyen, a Pest Vármegyei Önkormányzati Hivatal dísztermében mutatták be a könyvet, majd jelezte, hogy immár harminc éve tartó baráti kapcsolata van Bíró Zoltánnal.

Bemutatták Bíró Zoltánnak, az MDF elnökének az Elbeszélt történelem című kötetét.
Fotó: Teknős Miklós

A köszöntők után a szerzővel és a kötet szerkesztőjével Horváth Szilárd, az MTVA munkatársa beszélgetett. Bíró Zoltán szót ejtett az 1956-os élményeiről, majd kitért az egyetemi éveire is. A rendszerváltozás kapcsán jelezte, hogy evidens volt a részvétele az 1987-es lakiteleki találkozón. Emlékeztetett, hogy az összejövetel nem volt kizárólagosan politikai természetű. Szót ejtett róla, hogy szembesültek vele, hogy az SZDSZ-szel nem mennek semmire és nem lehet velük boldogulni.

– Amit Antall József a politikában csinált, az egy liberális-konzervatív politikus magatartása volt 

– vélekedett Bíró Zoltán a volt miniszterelnökről, aki az MDF élén követte 1989-ben. Kiemelte, hogy nehezére esne folytatni a kötetet az MDF bukásáról szóló korszak bemutatásával.

Szekér Nóra elárulta, hogy akkora tudással rendelkezik Bíró Zoltán, amit csak elmesélni lehet és nem lehet dokumentumokkal pótoni. A nyolc évig készülő kötet kapcsán jelezte, hogy legalább negyven alkalommal beszélgettek és egy beszélgetés minimum másfél óráig tartott. Mint mondta, miközben Bíró Zoltán magáról beszélt, sokkal többet mondott el az egész korszakról is.

Borítókép: Elbeszélt történelem – Bíró Zoltán című kötet (Forrás: Retörki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.