Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Így lehet kitörni a közepes fejlettség csapdájából + videó

A miniszterelnök politikai igazgatója az Economx Exclusive című műsorában Pogátsa Zoltánnak elmondta: bár a magyar gazdaság jelentős növekedést ért el az elmúlt évtizedekben, további fejlődés és innováció szükséges ahhoz, hogy elkerülje a visszaesést, és valóban gazdag, fejlett országgá váljunk.

Forrás: Economx2024. 05. 29. 20:04
Forrás: YouTube/Economx
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közepes fejlettség csapdája egy még ma is velünk élő gazdasági probléma. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott: ez azt jelenti, hogy „már nem vagyunk szegények, de nem vagyunk elég gazdagok sem”.

A közepes fejlettség csapdájából az újraiparosítással lehet kitörni. Orbán Balázs szerint emellett a következő tényezők elengedhetetlenek a folyamat zavartalan végbemeneteléhez:

  • a termelékenység és a hozzáadott érték növelése,
  • a folyamat elején egy-két évtizeden keresztül külföldi tőke beáramlására is szükség van, hogy a know-how-t eltanulják a külföldi szereplőktől, és kialakítsák a saját tőkére épülő innovációs működésüket.

A magyar gazdaság jól halad ezen az úton, azonban még sok teendő van. Orbán Balázs ehhez kapcsolódóan kiemelte: háromezerről tizenkétezerre nőtt az exportképes vállalatok száma, ami rendkívüli mértékű növekedés.

A fejlődési szintben egyértelmű javulás látszik, a magyar gazdaság a világválság óta negyvenszázalékos növekedést tudott elérni, ezzel kilépve a közepes fejlettségből.

Magyarország nem vár olyan multinacionális cégeket az országba, amelyek nem hajlandók bekapcsolódni a kutatás-fejlesztési programok vérkeringésébe

– húzta alá a kormányfő politikai igazgatója a műsorban.

Borítókép: Részlet a műsorból (Forrás: YouTube/Economx)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.