Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Kiderült: a legmodernebb Gripenek beszerzéséről tárgyal a kormány

Tovább izmosodhat hazánk légiereje.

Forrás: janes.com2024. 05. 23. 16:51
Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gripen legmodernebb, E típusváltozatából vásárolhat be a kormány a Magyar Honvédség számára – adta hírül a svéd janes.com. A hírportálnak a Saab egyik magas rangú tisztviselője adott interjút, aki szerint a legújabb vadászgépekkel Magyarország a már üzemben lévő C/D típusú Gripeneket egészítené ki.

A hírportál darabszámról, árakról, felszereltségről még nem kapott információt, az ügylet még tárgyalási szakaszban van.

A czdefence cseh hírportál azt írja, az E jelű típusváltozatban – a C/D változatokkal összehasonlítva – a futómű a szárnyakra került, amelynek köszönhetően a vadászgépnek negyven százalékkal nagyobb lett az üzemanyag-kapacitása, ami körülbelül négyezer kilométeres maximális hatótávolságot és több mint 1300 kilométeres működési hatótávot biztosít, tíz függesztőjének köszönhetően pedig nagyobb teherbírással rendelkezik. A fegyverek terén is megnőtt a terhelhetőség: az E típus kilenc rakétát és 16 bombát tud szállítani, ami ideális szám egy modern háborús forgatókönyvben. 

Már most is úton van egy fejlesztési csomag

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, hazánk jelenleg tizennégy darab JAS–39 Gripen vadászbombázót – tizenkét együléses C-t, és két darab kétüléses D változatot – lízingel, ezek egyfelől 2026-ban állami tulajdonba kerülnek, másrészt jövőre négy újabb gép érkezik: a JAS–39C változat „testvérei”. 

A mostani, újabb tízéves időtartamra megkötött szerződésben a kiképzési együttműködés és a teljes flottaüzemeltetés mellett Magyarország a három elérhető modernizációs csomag közül a legnagyobbat rendelte meg. Ennek köszönhetően hamarosan új hardverelemekkel bővül – a gépek önvédelmi képességét fokozatokkal emelő – elektronikai hadviselési rendszer és a radar, elsődlegesen azonban a fedélzeti számítógépek szerepe változik. 

Több alkalommal frissültek 2006 óta egyre jobb képességű szoftverváltozatokkal a magyar Gripenek. 

A következő újítás lényege, hogy más képet látnak majd a pilóták az előttük lévő három színes kijelzőn. A hármas osztatú, színes kijelző mellett a pilóta felszerelésének és fülkéjének további modernizációja segíti a Gripen kezelhetőségét. Ezen felül fejlettebb fegyverzet és mesterséges intelligencia is jár a csomaghoz, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a repülőgépek közötti adatátviteli rendszerek modernizációjára.

Borítókép: A Magyar Honvédség Gripene bevetésen (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.