Lebuktak a kábítószer-készítők: több mint harminc tonna alapanyagot kellett elégetni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy akció során tavaly több mint harminc tonna kábítószer előállításhoz szükséges vegyi anyagot foglalt le. A soproni és a budapesti raktárakban ugyanaz volt az elrendezés szisztémája: elől a legális áru, vagyis a műtrágya alapanyag, hátul meg a prekurzor. A magyar cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba, majd hazánkba az illegális szert. A több száz milliárd forint értékű vegyületet most elégették.

2024. 05. 15. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordmennyiségű illegális anyagot semmisített meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A vegyület lefoglalásával és elégetésével milliónyi ecstasy, összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő kábítószer piacra kerülését akadályozták meg – írja a Police.hu. 

Lebuktak a kábítószer-készítők: több, mint 30 tonna alapanyagot kellett elégetni
A több mint harminc tonnányi vegyület lefoglalásával és elégetésével több millió adag kábítószer piacra kerülését akadályozták meg. Forrás: Police.hu

A portál felidézi: a NAV tavaly fedezett fel a soproni vámudvarban egy konténerszállítmányban a 13 tonna MDMA-prekurzort, amit további 19 tonna kábítószer-alapanyag lefoglalása követett, miután a KR NNI pár nappal később két budapesti raktárban megtalálta a kartonokba rejtett vegyi anyagokat.

Mind a két helyen ugyanaz volt az elrendezés szisztémája: elöl a legális áru, vagyis a műtrágya alapanyaga, hátul meg a prekurzor. 

A hosszú és tüzetes szemlét követően a vegyész szakértő egyértelműen kimondta, hogy mind a 32 tonna kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott előállítására használatos vegyület.

 

Magnéziapornak álcázták a kábítószer-alapanyagot

A nyomozók a felderítés során számos hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, így eljutottak a szállítmány megrendelőjéhez, egy egyszemélyes kft.-hez. A cég magnéziapornak álcázva, hajókonténerrel szállíttatta Kínából először Németországba, a hamburgi kikötőbe a hatalmas mennyiségű illegális szert, amit onnan közúton hozták be hazánkba. Két héttel a magyarországi rajtaütést követően az NNI felderítőinek kérésére a német hatóságok Hamburgban ellenőriztek egy szállítmányt, amiben további 11 tonna prekurzor volt. 

A lefoglalt illegális szer szintén a magyar céghez volt köthető.

Az ügyvezetőt, N. Csabát a nyomozók 2024. március 18-án fogták el. Az ötvenéves isaszegi férfit kábítószer-készítés elősegítése miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

 

Borítókép: Illusztráció  (Forrás: Facebook/Dragan Vulin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.