Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Megfigyelőket vettek nyilvántartásba

A megfigyelők jelen lehetnek a levélszavazatok feldolgozásánál.

Forrás: MTI2024. 05. 29. 22:09
Budapest, 2024. május 22.
Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselõk, valamint az európai parlamenti képviselõk június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén nyilvántartásba vett megfigyelők a Nemzeti Választási Iroda (NVI) levélszavazatok feldolgozásával kapcsolatos tevékenységét figyelhetik meg, egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok ellenőrzését. A megfigyelők bejelentésének határideje csütörtökön jár le.

A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító jelölőszervezet az NVI mellé legfeljebb öt megfigyelőt bízhat meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzése és a szavazatok megszámlálásának törvényességének ellenőrzésére.

Június 3-tól bonthatják fel az NVI-nél az addig beérkezett szavazási levélcsomagokat.

A csomag tartalmazza a külön borítékba zárt levélszavazatokat és azonosító nyilatkozatokat. A bontást követően ellenőrzik a szavazat melletti nyilatkozat adatainak hitelességét, a voksot tartalmazó borítékot azonban nem bontják fel, csak a szavazás lezárultát követően. Az NVI mellé delegáltak figyelemmel kísérhetik az iroda munkáját.

Az NVB szerdán négy megfigyelőt vett nyilvántartásba,

valamennyit a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelentette be.

Az NVB ellenőrzi a megfigyelő választójogát, és ha ezt rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vett megfigyelő jelen lehet az iroda munkájánál, de azt nem befolyásolhatja és nem zavarhatja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.