Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Niedermüllerék pécsi mintára folytathatják az ingatlanmutyikat

Pécs és Erzsébetváros balos vezetése közös minta alapján folytathatott korrupciógyanús ügyleteket. Ezeknek része volt az önkormányzati ingatlanok áron aluli dobra verése, vagy soron kívüli bérbeadása. A balliberális városvezetések saját holdudvarukról is gondoskodtak, például sokmilliós megbízásos szerződésekkel. 

2024. 05. 23. 16:05
NIEDERMÜLLER Péter
Megtartották az Élet menetét Budapesten Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kísérteties hasonlóságot mutatnak a DK-s Niedermüller Péter által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat korrupciógyanús ügyei a már korábban napvilágra került pécsi, kétes ügyletekkel. A baloldali városvezetés mindkét esetben ismerősöknek vagy családtagoknak utalt ki szociális bérlakásokat, továbbá játszott át ingatlanokat a saját köreinek, akiket sokmilliós, túlárazott megbízásokkal is kistafíroztak. A VII. kerületi visszaélésekre a magát Budapesti Prókátorként aposztrofáló erzsébetvárosi ügyvéd által a Facebookon megosztott, majd a profilja törlése után a lapunkhoz eljuttatott bizonyítékok alapján derült fény.

Áron alul dobra vert ingatlanok

 

Így például arra, hogy a DK-s erzsébetvárosi önkormányzat két lakást is áron alul adhatott el a szintén Gyurcsány-párti Nagypál Anikónak.

A jelenleg az V. kerületben önkormányzati képviselőként tevékenykedő nő annak a Borka-Szász Tamásnak a felesége, aki egy áramlopási botrány miatt volt kénytelen távozni a VII. kerület képviselő-testületéből.

Nagypál nyílt pályázaton tett szert a két ingatlanra 2021 végén és 2022 elején, majd két hónapon, illetve fél éven belül magánszemélyeknek tovább is értékesítette az Akácfa utcai, 26 négyzetméteres és a Hernád utcai, 37 négyzetméteres lakást, feltehetően busás haszonnal. Az önkormányzat által a 2020-ban és 2021-ben eladott ingatlanok listája nem átlátható. Ebből az időszakból a legtöbb szerződés elérhetetlen, a hozzájuk tartozó link vagy nem létezik, vagy pedig az önkormányzat honlapjára vezet.

Egy másik ügyben pedig a Fővárosi Főügyészség a minap már nyomozni kezdett költségvetési csalás bűntett gyanújával. A VII. kerületi önkormányzat egyik cége egy 174 millió forintra rúgó megbízásos szerződést kötött a Hot-Home TTA Kft. nevű társasággal, amely 2020-ban alakult, s a bevétele alig kétmillió forint volt az első évben. 

A rákövetkező esztendőben – amikor a balos városvezetéstől a 174 milliós megbízást kapta – pedig már összesen 192 millió forint volt a bevételük, amiből 118 millió forintnyi profitot realizáltak. 

Utóbbi annak fényében rendkívül magas, hogy a szerződés – amelyet a Budapesti Prókátor juttatott el lapunkhoz – egy háztömb elbontásával bízta meg a Hot-Home TTA Kft.-t, mivel ilyen munkálatoknál a megbízási összegnek jóval kisebb hányadát teszi ki a marzs annál, mint amit a társaság ténylegesen bezsebelt. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy az ügyletet nem tüntették fel az önkormányzat átláthatóságát biztosítani hivatott „Üvegzseb” oldalon.

Cégvezető a szociális lakásban

 

Mindeközben a Hot-Home tulajdonos-ügyvezetője, Farkasné Tari Tünde egy szociális célú önkormányzati lakásban lakott a VII. kerületi Dohány utcában. A hölgyről a nyilvánosan elérhető adatokból mindössze annyit lehet tudni, hogy több választáson is szavazatszámlálóként vett részt az elmúlt években a VII. kerületben.

Ugyancsak a Budapesti Prókátor leplezte le azt a korrupciógyanús ügyet, amelynek szálai a DK-s polgármester családjáig érnek. Az önkormányzat ugyanis hatmillió forintos megbízást adott a Niedermüller veje, Horn Gábor által vezetett Republikon Intézetnek egy lakáspolitikai kutatás elvégzésére. Emellett a Republikon ügyvezető igazgatójának, Hann Péternek a korábbi munkahelye, a Weber und Mill Kft. negyvenmillió forintos megbízást kapott a kerülettől 2020 és 2023 között.

Tömeges visszaélések Pécsett

 

A Péterffy Attila MSZP-s polgármester által vezetett pécsi önkormányzatnál elsősorban az önkormányzati lakások bérbeadásánál történhettek súlyosabb visszaélések. Amint a baloldali városvezetésből távozott Tiszta Kezek Frakció által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, önkormányzati bérlakásokat utaltak ki mások mellett: Nyőgéri Lajos alpolgármester volt feleségének, Nyőgéri jelenlegi felesége cégtársának, Gyenis Lajosnénak, a Párbeszéd frakciójában ülő Mellár Tamás jobbkeze nagymamájának, valamint az önkormányzati lakásokat kezelő Pécsi Ellátó Központ volt igazgatójának is. 

Egy K. kezdőbetűvel aposztrofált család szintén gyanús körülmények között juthatott három pécsi bérlakáshoz is. De állítólag több százezer forintnyi kenőpénzért másoknak is intéztek soron kívül önkormányzati lakásokat.

Az önkormányzati lakások többségének havi bérleti díja mindössze 10-15 ezer forint, de még az újépítésűekért is csak ötvenezer forintot kell fizetni. 

A Tiszta Kezek Frakció szerint az említetteknél nem lehet rászorultságról beszélni, de olyan bérlő is akadt, aki nem tartózkodott életvitelszerűen a kedvezményesen igénybe vett ingatlanban.

Gyenis Lajosné esetében azért is különösen kérdőjeles az önkormányzati lakás kiutalása, mert a nő annak a Dolgozó Vidék Betéti Társaságnak a vezetője, amelynek Tóth Bertalan, az MSZP egykori társelnöke 26 hónap alatt összesen épp 15 millió forintnyi tanácsadói megbízást adott. Emellett ez a konstelláció szinte pontosan megegyezik a fentebb említett Farkasné Tari Tündével, a Hot-Home TTA Kft. vezetőjével.

A pécsi önkormányzatban történtek kapcsán hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség már több mint egy éve folytat nyomozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.