Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Óriási hisztit csapott a baloldal a ma esti tévévita előtt, de végül mindenki ott lesz

Ma este nyolc órától élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. A baloldalon teljes káosz alakult ki az esemény kommunikációjában: Dobrev Klára csak a főbejáraton hajlandó bemenni, Donáth Anna lelkiismereti okokra hivatkozva nem fogadta el a vita szabályzatát, míg Magyar Péter jelezte a szervezőknek, hogy ő arról fog beszélni, amiről szeretne. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy humoristát küld a vitába.

2024. 05. 30. 11:17
A Demokratikus Koalíció XII. kongresszusa Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának vezetője Fotó: Mirkó István
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök este nyolc órától élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. Mind a 11 listavezetőt meghívták a Várkert Bazárban rendezett 100 percesre tervezett vitára. A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon (amennyiben valóban mindenki eljön a vitára):

 • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
 • Ungár Péter – LMP – Zöldek,
 • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek,
 • Vona Gábor – Második Reformkor,
 • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa,
 • Donáth Anna – Momentum,
 • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
 • Róna Péter – Jobbik,
 • Magyar Péter – Tisza Párt,
 • Szabó Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
 • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

Minden jelöltnek – párttámogatottságtól függetlenül – összesen nyolc-nyolc perc megszólalási lehetősége lesz öt hozzászólás formájában. A résztvevők első körben egy percben bemutatkoznak, majd a három témakörben, témakörönként két-két percben fejthetik ki a véleményüket, végezetül pedig egy percben reagálhatnak az előttük elhangzottakra. Az MTVA a vitában érdekelt szervezeteknek küldött levelében előre jelezte, ha valaki túllépi az időkeretet, akkor a megszólaló hangját lekeverik. A vita közvetítése az M1-en este nyolc órakor kezdődik, a két moderátor Németh Balázs és Volf-Nagy Tünde lesznek. 

A vita a tervek szerint 100 perces lesz, ahol elvileg a következő témák kerülnek elő:

 • az Európai Unió védelme és biztonsága;
 • migráció/menekültügy;
 • mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam.

 

A DK-nak nem tetszik a bejárat

„Minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni” – írta korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője. 

Toroczkai László X-oldalán reagált a felkérésre: „Mi természetesen azonnal válaszoltunk a köztelevízió megkeresésére, és jeleztük, hogy a Mi Hazánk ott lesz az EP-listavezetők vitáján. 

Az is egyértelmű, hogy élőben, főműsoridőben kell megrendezni egy ilyen vitát

– szögezte le. A DK 18:15-re a Clark Ádám tér ivókútjához várja a szimpatizánsait, hogy elkísérjék Dobrev Klárát a Várkert Bazárhoz, és közösen keressék meg a főbejáratot. A szervezők azt várják, hogy a résztvevők a mélygarázson keresztül menjenek a helyszínre, a DK EP-képviselője azonban az utcáról szeretne besétálni.

Én gyalog fogok érkezni, nem a garázsból, hanem az utcáról fogok besétálni, az emberek között. És megpróbálnék mégis az épület rendes bejáratán bemenni. Tényleg ne bohóckodjunk már! Mi az, hogy a bejáraton nem lehetséges a bejutás az épületbe?

– írta ki az ellenzéki politikus a Facebook-oldalára. A jelölteknek előzetesen alá kellett írniuk, hogy elfogadják a szabályzatot. Ezt a momentumos Donáth Anna „lelkiismereti okokból” elutasította, ám a vitán ő is ott lesz. 

A lelkiismeretem és a képviselői esküm ugyanis egyaránt tiltja, hogy lemondjak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságomról

– jelezte a baloldali politikus. Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője aláírta a nyilatkozatot, de kifogáslistát küldött a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy ő arról fog beszélni, amiről ő szeretne, nem amiről szól a vita. A baloldal messiása korábban arról beszélt, csak a közmédia élő adásában hajlandó vitázni, addig nem is megy el máshova. A Tisza Párt listavezetője a korábban beharangozott tüntetését nem fújta le, csütörtök este hét órára a Várkert Bazár elé hívja tüntetni szimpatizánsait. 

 

Humorista is vitázik

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz méterrel arrébb, a Döbrentei térre szervezett megmozdulást.

Gondolkodtunk rajta, hogy Le Marietta is kifesti magát, és részt vesz az MTVA által szervezett úgynevezett EP-listavezetői vitán. Végül úgy gondoltuk, hogy jobb, ha az állítólagos viccpárt MKKP mégsem vesz részt ebben a bohózatban

– írták. A párt EP-listavezetője, Le Marietta helyett ezért Tóth Imre Brutit delegálja a közmédiás vitába „Valljuk, hogy a megfelelő helyre, a megfelelő embert kell küldeni, EP-be szakértőt, kabaréba humoristát, ezért én képviselem az MKKP-t 05.30-án este az M1-en” – írta Facebook-oldalán Bruti, aki az MKKP listájának 4. helyén szerepel. 

A Magyar Nemzet este nyolc órától élő szöveges tudósításban közvetít az eseményről.

Borítókép: Dobrev Klára (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.