Kampányhajrában átadott zebrákkal hirdeti magát Karácsony Gergely

A főpolgármester jobb híján zebrák felfestésével büszkélkedik.

2024. 05. 28. 11:50
Budapest, 2024. május 25.
Karácsony Gergely fõpolgármester, a Párbeszéd  Zöldek  DK  MSZP fõvárosi listavezetõje beszédet mond a Jövõt adunk Budapestnek! címû választási programismertetõjén a Trafó Kortárs Mûvészetek Házában 2024. május 25-én.
MTI/Lakatos Péter
Karácsony Gergely Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely két legyet ütne egy csapással, és az Astorián található zebra átadásával kapcsolatban azt állítja, akadálymentesíti Budapestet. A BKK sajtóközleménye szerint a negyvenmillió forintból épült zebrát Karácsony Gergely 2019 óta ígérgeti, azonban csak a kampány hajrájában sikerült megvalósítania. 

Mindeközben a főváros külső csomópontjain az elmúlt években semmilyen fejlesztést nem hajtott végre Karácsony Gergely, aminek köszönhetően a legtöbb főbb közlekedési csomópont továbbra sem akadálymentesített. 

Az elmúlt években új zebrákat alakítottunk ki a Nyugati téren és végig a Váci úton, valamint az Üllői úton az M3 megállóinál. Új zebra készült a Rákóczi úton a Blahánál, a Kazinczy utcánál és most az Astoriánál is

–  írta Facebook-posztjában Karácsony Gergely, aki elmondta, a gyalogosan közlekedő emberek ugyanolyan budapesti polgárok, mint a villamossal, autóval vagy biciklivel közlekedők, majd hozzátette, a város közepén ez alapvető elvárás, a kérdés inkább az, hogy eddig miért űzték a gyalogosokat aluljárókba.

A most, hatalmas reklámmal átadott zebrát a főváros rendkívül furcsa körülmények között, a kampány hajrájában kezdte építeni. Mindezt azok után tették, hogy Vitézy Dávid egy interjúban elmondta, a főpolgármester még egy zebra építésére sem volt képes az elmúlt csaknem öt évben. 

Ezt követően sebtében megkezdődött az Astorián az ominózus zebra építése, azonban a kivitelezés szokatlanul sok gondot okozott az arra közlekedőknek. Elsőként ugyanis a zebra építése okán egy egész sávot elkerítettek a Rákóczi úton, ami komoly torlódásokhoz vezetett, majd pedig egy járdasziget építésébe kezdtek. 

A járdasziget építése ugyanakkor a főpolgármester egy másik ígéretének megvalósítását lehetetlenítette el, Karácsony ugyanis még 2019-ben ígéretet tett arra, hogy megválasztása után a Rákóczi utat felújítja, és a jelenleg az út két oldalán elhelyezett buszsávokat középre tereli át. 

Az építkezéssel kapcsolatban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) korábban számos kérdést feltett, többek között azt, hogy vajon mi tart egy zebra kialakításán hetekig úgy, hogy a lámpákhoz még nem is nyúlt a kivitelező.

Az egyesület szerint emellett az sem érthető, hogy a kivitelező miért bontja fel a teljes középszigetet, majd pedig építi vissza, annak ellenére, hogy a járdasziget akadályozni fogja a forgalmi rend átalakítását.

Karácsony Gergely ugyanis azt állította, hogy a Rákóczi út megújításának részeként az út két oldalán található buszsávokat középre fogják áthelyezni. 

A mostanra nagy hírnévre szert tevő zebraépítést Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje is meglátogatta. A politikus egy posztjában azt írta, 

Karácsony a könyvét dugdossa a város különböző pontjain. Talán azért tart ilyen sokáig az Astorián felfesteni egy a zebrát, mert ide akarja rejteni?
Nem hiszem, hogy ez a kis bújócskázás tetszik azoknak, akik ma az általa okozott káoszban nem tudnak közlekedni

A zebrák tervezése és kivitelezése terén Karácsony Gergely már korábban is bizonyított. Amint arról már lapunk is beszámolt, a főpolgármester tavaly novemberben átadott egy csaknem tíz évig tervezett átkelőhelyet a Rákóczi úton. 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.