Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Brutális vihar csapott le, alig járhatók az utak a Dunakanyarban + videó

Figyelmeztették az úton lévőket.

2024. 06. 26. 19:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási vihar vonult végig a Dunakanyaron, járhatatlan a heves esőzés miatt több helyen is a 11-es főút Budakalász és Tahitótfalu között szerda délután – közölte az Útinform. Több helyen a hegyről leömlő víz tengelyig érő folyóvá változtatta a főutat, a sár és a rengeteg hordalék miatt több szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni.

A délutáni, amúgy is erős forgalom még nehezebben halad, akár egy órával is megnőhet a menetidő.

A Hajdú-Bihar vármegyei hírportál beszámolója alapján a viharos időjárás 17 óra körül Hajdu-Bihar vármegyét is elérte, Debrecenben az erős szél jelezte az ítéletidő közeledtét. A vármegyei rendőrség több tanáccsal is ellátta közösségi oldalán a közlekedőket:

  • Vezetéskor két kézzel kell fogni a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében.
  • Lassabb közlekedési tempót és nagyobb követési távolságot érdemes tartani, hiszen esőben a féktávolság jelentősen megnő.
  • Érdemes kerülni az előzést, és fel kell venni a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha az esetleg lassúnak érződik.
  • Különös óvatossággal kell közlekedni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor. A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kell elkezdeni lassítani, ha olyan gyalogos van a láthatáron, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet.
  • Gyalogosok és a kerékpárral közlekedők fordítsanak kiemelt figyelmet a látni és látszani elvre.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt,

szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Az előrejelzés szerint szerdán a kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé várhatók zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60–90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránkénti 90–100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.