Csontvázakat találtak egy posta mögötti telken + videó

Kelta ezüstpénz is előkerült a földből.

2024. 06. 07. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régészeti feltárás kezdődött a napokban Jászberényben, a posta mögött található Galamb utca üres telkén – írja a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hírportál. A kutatás célja, hogy a Jász Múzeum munkatársai és a Közösségi Régészeti Csoport önkéntesei olyan leleteket hozzanak felszínre, amelyek segítségével meg tudják határozni Jászberény alapítását.

Az ásatás során számos érdekességre bukkantak, például kelta ezüstpénzre és posztóplombákra, de csontvázak is előkerültek.

Azért kezdték ott a munkát, mert közel van a főtemplom. Feljegyzés van arról, hogy a posta építésekor megbolygatták az egykor a templom körül található temető sírjait, amit meg is találtak a napokban az ásatás során.

Gulyás András Zoltán

Jelenleg 180 centiméter mélyen járnak, lassan minden történelmi korszak leleteivel találkoznak. Mint megtudták, a föld mélye többek között vaskori, római császárkori és Árpád-kori kincseket rejt.

Gulyás András Zoltán, a Jász Múzeum igazgatója érdekességként említette azt a kelta ezüstpénzt, amelyet a késő vaskorban használt a Krisztus előtt II-I. században itt élt lakosság. A kis obol címletű pénz egyik oldalán a kelták egyik kedvenc motívuma, egy stilizált ló látható. Ez az érme a jászsági egykori sűrű és gazdag vaskori megtelepedés újabb bizonyítéka.

A római császárkorból egy-két kerámia, az Árpád-korból cserépbogrács- és kerámiatöredékek kerültek elő. Több posztóplombát találtak, ami a város kereskedelmi kapcsolatainak irányát mutatja. Feltárták a plébániatemplomhoz kapcsolható temető legfelső rétegét, ahol XVIII. századi sírokra és csontvázakra leltek.

Egy lelet az ásatásról

A másodlagos helyről összeszedett leletek alapján úgy tűnik, hogy volt Árpád-kori előzménye a településnek. A feltárást a tervek alapján június végéig végzik.

Borítókép: A feltárás (Forrás: SZOLJON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.