Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Deák Dániel: A javuló gazdasági helyzet kifoghatja Magyar Péter vitorlájából a szelet

A XXI. század intézet vezető elemzője elmondta, Magyar Péter megjelenése alapjaiban alakította át az ellenzéki erőviszonyokat.

2024. 06. 13. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végleges eredmények alapján a Fidesz–KDNP 44,9 százalékos eredményt ért el a választásokon, ami megegyezik a 2014-es parlamenti választás eredményével – jelentette ki Deák Dániel a videóelemzésében. 

Ebben a médiazajban sokan elfelejtik, hogy ezzel a választási eredménnyel 2014-ben a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többséget szerzett. Ez valahogy nem nagyon jelent meg a nyilvánosságban, de ezt nagyon fontos hangsúlyozni, hogy korábban, a kormányzati ciklus végén szerzett ilyen eredményt a Fidesz–KDNP, és kétharmados parlamenti többséget ért el ezzel

– jelentette ki Deák Dániel. Hozzátette, az eredmények összehasonlítását azért is fontos hangsúlyozni, mert a mostani választási eredményt a választási vagy kormányzati ciklus közepén érték el a kormánypártok. 

Emlékszünk rá, hogy a háború következtében energiaválság, inflációs válság alakult ki, és egy recessziós környezetet lehetett tapasztalni nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Emellett volt a Novák-botrány, megjelent Magyar Péter is, aki folyamatosan támadta a kormányt

– emelte ki az elemző, aki szerint mindezek fényében a 45 százalékos eredmény elképesztően jó és kifejezetten erős bázist jelent, amire lehet építkezni a 2026-os parlamenti választáson. 

Az elemző a gazdasági kihívásokkal kapcsolatban elmondta, 2026-ban kiemelten fontos szempont lesz a választásokon, hogy milyen lesz a gazdasági helyzet, a gazdasági kilátások, és, hogy az emberek milyennek érzik a gazdasági környezetet. 

Ha a hétköznapok szintjén érzik az emberek, hogy ezek a gazdasági problémák elmúltak, az bizony 2026-ra vonatkozólag pozitív irányba fogja befolyásolni a kormánypártok megítélését

– tette hozzá Deák Dániel aki szerint a gazdasági helyzet javulásának már vannak a különféle gazdasági mutatókban előjelei, ilyen a fogyasztás és a boltok forgalmának növekedése.

A főpolgármester-választással kapcsolatban a XXI. század intézet elemzője kifejtette: a végeredmény azon múlott, hogy 324 szavazatnyi többséget szerzett Karácsony Gergely, viszont több tízezer érvénytelen szavazatot tartanak jelenleg is számon. 

Vitézy Dávidék fellebbeztek és benyújtották a kérelmüket. Ezt a választási bizottság elfogadta, és pénteken újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, tehát egyébként könnyen elképzelhető, hogy Vitézy Dávid fordít és végül ő lesz a főpolgármester, de jelen tudásunk szerint ezt a választást Karácsony Gergely nyerte meg, és az újraszámlálást követően bárki is lesz a főpolgármester, az mindenképpen elmondható, hogy nagyon nehéz lesz majd többséget kialakítania a közgyűlésben

– tette hozzá az elemző. Szerinte amennyiben Karácsony Gergely marad a főpolgármester, akkor  vagy a Tisza Párttal, tehát Magyar Péterrel, vagy a Fidesszel kell együttműködnie, viszont ha az újraszámlálás eredményeként Vitézy Dávid lesz a főpolgármester, akkor ez hatalmas pofon lesz az ellenzéknek, hiszen a fővárost az a Vitézy Dávid vezetné, aki mögé beállt a kormányoldal, tehát a kormánypártok. Ha ilyen módon is, de visszaszerzik Budapestet, ami a balliberális oldalnak egy rendkívül súlyos vereséggel érne fel. 

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.