Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Döntetlen közeli a helyzet, új választás lesz a Fidesz által elnyert balos fellegvárban

Két helyen is újraszámolták a szavazatokat.

2024. 06. 18. 15:54
Budapest, 2024. június 14.
A fõpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én. A Nemzeti Választási Bizottság június 12-i ülésén rendelte el a fõpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.
MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszlányi négyes számú egyéni választókerületben a szavazatok újraszámlálása után holtverseny alakult ki. A vármegyei jegyző arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy új választást írnak ki. A helyi portál beszámolójából kiderül: a Területi Választási Bizottság (TVB) tagjai hétfő délután újraszámolták a június 9-i önkormányzati választáson leadott szavazatokat. A kérdéses választókerületben a korábban megállapított eredmények szerint egy szavazatnyi előnye volt a baloldali jelöltnek, név szerint Babai Jánosnak (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre) jobboldali kihívójával, Auerné Böröczky Erzsébettel (Fidesz–KDNP) szemben. 

Az újraszámlálás során azonban holtverseny alakult ki. Az újraszámlálás előtti adatok alapján Babai János 245 szavazatot kapott, míg a kormánypártiak politikusának 244 voksot számoltak össze. A hétfői újraszámlálás után szavazategyenlőség alakult ki, miután mindkét politikusra 242 érvényes szavazatot adtak le, ez pedig úgy derült ki, hogy a TVB a sajtó képviselői előtt újraszámolta a szavazatokat Tatabányán. 

A TVI oldalán közzétett határozat alapján megállapítható, hogy az eddigi 40 helyett immár tízzel több, vagyis összesen 50 érvénytelen szavazatot számoltak össze az érintett választókerületben.

A 6-os számú körzetben is újraszámlálásra került sor, ahol érdemi változás nem történt, hiszen Kontschán Flórián Jenő (OLPK) korábban megállapított, ötszavazatnyi előnye ugyan négyre csökkent Moldován Lászlóval (Fidesz–KDNP) szemben, de így is ő marad ebben az egyéni választókerületben 2029-ig a baloldaliak jelöltje.

Az eredmény egyelőre még nem jogerős, a fellebbezésre további három nap áll rendelkezésre. Jogerős végeredmény legkorábban csütörtök délután 16 órakor várható. 

A baloldali fellegvárnak számító Oroszlányban nagyot nyert a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, Takács Károly. A képviselő-testület viszont megosztott képet mutat, jelenleg hat kormánypárti és hat ellenzéki képviselő tűnik befutónak, de ebben az összesítésben még Babai győzelmével számoltak a Választás.hu-n. Könnyen lehet, hogy az új képviselő-választáson dől majd el, hogy egyértelmű többséget tud-e szerezni a Fidesz–KDNP a Komárom-Esztergom vármegyei városban. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Lakatos Péter)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.