Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Orbán Viktor: Az európai parlamenti választással lelassítottuk a háború felé száguldó vonatot

A miniszterelnök szerint Soros György bírósága hozott ítéletet hazánk ellen

2024. 06. 14. 7:08
ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet. A brüsszeli buborék tele van Soros embereivel. Sorosnak van egy terve, hogy évente be kell hozni egymillió migránst Európába és hozzanak létre egy kevert kontinenst – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban az EU-bíróság tegnapi ítélete kapcsán.

A miniszterelnök elmondta, hogy hazánknak van egy vitája Brüsszellel, Magyarország pedig ahhoz ragaszkodik, hogy a magyarok döntsék el, kikkel akarnak élni. – Egész egyszerűen eszement – jellemezte az az Európai Bíróság hazánkat sújtó ítéletét a kormányfő.

 

Nem a mi világunk, ami Brüsszelben van

A miniszterelnök annak kapcsán, hogy az uniós források visszatartásával büntetné az EU hazánkat, jelezte: erre is lesz majd válasza hazánknak. – A magyar emberek elvárása a politikusokkal szemben, hogy beszéljenek érthetően és mondjanak igazat. Magyarországon a tolvajnyelv büntetendő a politikában, Brüsszelben viszont csak így beszélnek. Nem a mi világunk, ami ott van – tette hozzá. Kiemelte, hogy meg kell védeni az értékeinket egy olyan közegben, ami kulturálisan ellenséges.

 

Jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek

– Ez számunkra egy nagyon fontos és kedvező megállapodás – fogalmazott Orbán Viktor a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral zajlott szerdai egyeztetése kapcsán. Mint mondta, a NATO-ban hazánk a lojális és együttműködő országok közé tartozunk, a védelmi kiadások meghaladjak a GDP két százalékát, amit a szervezet is előír.

– Méretünkhöz képest jelentős hozzájárulást adunk a NATO-hoz, amit elismernek. Azonban a többi tagállam le akarja győzni az oroszokat, és azt gondolják, hogy a háborúnak úgy lehet véget vetni, ha az ukránok nyernek. 

A mi meggyőződésünk az, hogy ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren. A NATO a háborút segíti elő, mi viszont a béke oldalán állunk

– tette hozzá. A miniszterelnök jelezte, hogy nem akarja kockáztatni sem Magyarország, sem a magyarok békéjét.

A lényeg, hogy a frontra menő ukrán katonák kiképzésében közvetlen szerepet vállal a NATO – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte 31 tagország akar minket beletolni a konfliktusba, azt szeretnék, hogy álljunk át a háborúpárti oldalra. 

Emellett katonai felvonulási területet sem biztosítunk, és nem szállítunk fegyvert. 

A NATO szempontjai nem előzhetik meg a magyar béke szempontjait

 – jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, mindent megkaptunk, amit akartunk, cserébe azt vállaltuk, hogy nem fogjuk megvétózni a misszió elindulását Washingtonban. 

A térségben vannak olyan országok, akik mennek bele a háborúba, lengyelek és a románok elkötelezettek, a szlovákok óvatosak, mi pedig ki fogunk maradni belőle.

– Nem ugyanaz Nyíregyházáról a háború, vagy az Atlanti-óceán partjáról, vagy épp a Bajorerdőből – fogalmazot a miniszterelnök. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy három nappal a választások után sokkal könnyebb volt kitárgyalni azt, hogy kimaradjunk az ukrán misszióból. Mint mondta, utcahosszal nyerték meg a választásokat, így jelezve, hogy a lakosság is a béke mellett áll, nem csak az ország vezetése. 

Magyarország meghúzta a vészféket a háborúpárti vonaton, és leszállt

– mondta képes beszédében Orbán Viktor, hozzátéve, 

a vonatot is meg lehet állítani, erre nyílt esély a választások után.

Felidézte, a kampányban sokan kérdezték, hogy ez miként történik majd, válaszul megjegyezte, hogy pont így, mint most. 

 

Az európai emberek nem akarják ezt a háborút

A választás napján megbukott két kormány: a francia meg a belga, a német kancellár pártja pedig harmadik lett, ami példátlan. Ez azt jelenti Orbán Viktor szerint, ha nem állnak az európai vezetők a béke oldalára, meg fognak bukni. 

Máris lelassítottuk a háború felé szállító vonatot, időt nyert Európa

 – jelezte a miniszterelnök. Szerinte ha novemberben újra Trumpot választják amerikai elnöknek, akkor el lehet érni a békét hosszabb távon. 

 

Találkozás ifjabb Donald Trumppal

A miniszterelnököt kérdezték arról, hogy tegnap ifjabb Donald Trumppal találkozott. Válaszában viccesen megjegyezte, amerikainak lenni sem egyszerű. Ahogy fogalmazott, Amerika a világ egyik legbiztonságosabb országa, így nekik gyakorlatilag nincs veszélyérzetük. 

A trumpista amerikaiak úgy gondolkodnak, hogy a segítségnyújtás nem fog ukrán győzelemhez vezet, és ezért ellenzik a háborút. Ez egy kicsit más nézőpont, mint a miénk, de ugyanarra az eredményre vezet, a tűzszünethez. 

 

Jobboldali fordulat

A miniszterelnök elmondta, hogy ha Marine le Pen és Girogia Meloni meg tudna állapodni és ahhoz a Fidesz is csatlakozna, akkor létrejönne az EP második legnagyobb frakciója, ha pedig a néppártból is átlépnek többen, akár a legnagyobb frakció is lehetne, így létrejöhetne a jobboldali fordulat az EP-ben. Ugyanakkor szerinte mérsékeltek a remények annak kapcsán, hogy a két pártcsalád – Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia – megegyezik egymással.

Orbán Viktor miniszterelnök fél nyolc után a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt. A kormányfő beszámolt a legújabb kormányzati döntésekről, valamint értékelte az európai parlamenti és az önkormányzati választást, illetve kitért az Európai Bíróság hazánkat sújtó ítéletére.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.