Hihetetlen, de van olyan hely Európában, ahol már most 42 fokot mértek

Vasárnaptól hazánkba is megérkezik az idei év első kánikulája. Pokoli forróság lesz.

Forrás: MTI2024. 06. 14. 18:47
Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Égei-tenger térségébe rendkívül meleg levegő áramlott, így ott immár napok óta tart az év első komolyabb hőhulláma,

Görögországban például többfelé mértek 41-42 fokos csúcsértéket.

Szombat estig a Kárpát-medence fölé is egyre melegebb levegő áramlik, szombat délután azonban északnyugat felől okkludálódó front érkezik az Észak-Dunántúl fölé.

Szombaton a reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, a délután második felétől azonban a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok.

Szombaton a Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között valószínű, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hidegebb lehet az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 26 és 29 fok között alakul.

 

Ilyen időnk lesz vasárnap

Vasárnap már az összefüggőbb felhősávok kelet, északkelet felé távoznak.

Mögöttük a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. Általában nem lesz csapadék, de főleg hazánk északkeleti felén-harmadán helyenként előfordulhat zápor, zivatar.

Több helyütt megélénkül az északnyugati, nyugati szél. Zivatarban erős lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a csúcsérték 25 és 31 fok között valószínű.

 

A jövő hét első felében kapcsol rá csak igazán a kánikula

Hétfőn is napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12 és 18 fok között, délután 27 és 32 fok között mérhetnek.

 

Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés, általában száraz idő várható, de nem kizárt egy-egy zápor. Az Észak-Dunántúlon időnként megélénkül a déli, délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 13, 19,

a maximum már 29 és 34 fok között valószínű.

Szerdán is napos, száraz időre van kilátás kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel. Helyenként megélénkül a délkeleti, déli szél.

A hajnali 15, 21 fokról már 31 és 37 fok közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön is napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Néhol időnként megélénkülhet a déli, délkeleti szél. Hajnalban 16, 23,

a délutáni órákban már 32, 39 fokot mérhetünk.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.