Idén több határon túli magyar indul az önkormányzati választáson, mint legutóbb

Ugyan indulhatnak, de szavazati joggal nem rendelkeznek.

Forrás: MTI2024. 06. 02. 7:45
Budapest, 2019. október 13.
Kendernay János, az LMP társelnöke leadja szavazatát az önkormányzati választáson a fõváros XII. kerületében, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 12-es számú szavazókörben 2019. október 13-án.
MTI/Mónus Márton
Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választáson tizenkét olyan egyéni jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincsen magyarországi lakcíme – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak – például a határon túl élő magyaroknak – passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók az önkormányzati választáson.

Ez azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet egy olyan magyar állampolgár, akinek nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme,

ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe.

Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson tizenegy határon túli magyar jelölt volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.