Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Itt a hivatalos eredmény a fővárosi újraszámolásról – Karácsony Gergely nyerte a választást negyvenegy szavazattal

Az érvénytelen szavazatokat már napközben összeszámolták, de most hirdettek eredményt.

2024. 06. 14. 17:13
EP2I0976
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal 17 óra után úgy tűnt, megkezdte ülését a Nemzeti Választási Bizottság, amely tárgyalja a mai napon újraszámolt szavazatok érvényesnek nyilvánítását, illetve Vitézy Dávid beadványát, amelyben kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését a IV., illetve a VII. kerületben. 

17.05

Helyszíni tudósítónk jelezte, az ülés várhatóan tizenöt perc késéssel kezdődik, de a bizottság már jelen van a teremben. 

17.26

Az érvényesnek minősített szavazatokat most előszűrik, minden lapot egyesével átnéznek. A vitás szavazólapokról a bizottsági ülésen fognak szavazni. 
Kiderült, nagyjából 500–600 között van az érvényes szavazólapok száma. Tovább csúszik a kezdés időpontja.

18.37

Már több mint másfél órája csúszik az ülés megkezdése. 

19.25

Az ülés elkezdődött. Az előszűrés után problémásnak ítélt és a bizottság által vitatott szavazatokról egyesével szavaznak a megjelentek. A második napirendi pont az EP-választás-eredmények elbírálása. 

19.30

Az újraszámolt szavazatok eredménye a következő:

Grundtner 53 érvényes szavazat, 

Karácsony 112 érvényes szavazat, 

Vitézy 363 érvényes szavazat, 

Ezzel összességében Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 41 szavazattal.

20.10

A IV. és a VII. kerületben történő újraválasztással kapcsolatban úgy döntött a bizottság, hogy nem támogatják a választás megismétlésének kiírását. 
Emellett elfogadták a szavazatok érvényességét, így minden hivatalos.


A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken kilenc órakor kezdte meg a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak újraszámolását a sajtó és a választásokon jelen lévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közreműködésével.

Kilenc órakor megérkeztek az újraszámlálást felügyelő delegáltak és a számlálást levezető bizottság is. A számlálást huszonnégy ember végezte, akik 12 asztalnál vizsgálták át az érvénytelen szavazólapokat, majd ismertették az újraszámlálás folyamatát.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál. Az ellenőrzésről Nagy Attila azt mondta, kerületenként hozzák ki a lezárt szállítóborítékokat, amelyeket az NVB tagjainak jelenlétében bontanak fel, ellenőrzik, hogy a szállítóboríték lezárt, aláírt állapotban van-e, és a benne lévő érvénytelen szavazólapok megfelelően vannak-e kötegelve. Jelezte: fényképpel dokumentálják a vitatott eseteket.

Az NVI munkatársai ezt követően tételesen átvizsgálták az érvénytelen szavazólapokat, és ha érvényeset találtak, piros tollal rávezették a szavazólap hátuljára ezt a tényt, valamint a kerületet és a szavazókör sorszámát. Ezeket a szavazatokat külön gyűjtötték, az NVB tagjai meg tudták vizsgálni.
Megvizsgálták azt is, ha több X van a szavazólapon, azokat azonos vagy különböző színű tollal vitték-e fel.

Délben, pontosan 12.20-kor negyedórás szünetet tartottak a szavazatszámlálók. Az első kerülettől addig a nyolcadikig 141 érvényes szavazatot találtak, a kilencedik kerülettől a tizennegyedikig nagyságrendileg pedig 100–140 között volt az érvényesek száma. Nem sokkal 13.30 után ért véget a számlálás, utána kezdték összesíteni a szavazatokat. 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.