Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Karácsony feltalálta a spanyolviaszt: hulladékgyűjtőket szerelnek fel Budapesten

De még csak tesztelnek.

2024. 06. 26. 13:47
20220502_kuka_kobanyai ut_0914_MK_MP

20220502 BudapestSzemetes kuka, szemét.Kevés a szemetes kuka a fővárosban.Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol

20220502 Budapest

Szemetes kuka, szemét.
Kevés a szemetes kuka a fővárosban.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Metropol
Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek Budapesten – közölte a Budapesti Közművek. A társaság FKF Köztisztasági Divíziójának munkatársai folyamatosan nyomon követik a hulladékgyűjtők állapotát, kihasználtságát, és ahol a felmérések alapján indokolt, ott most új típusú tartályokat tesztelnek.

A nagy kukateszt részeként jelenleg 54 modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényeket szereltek fel a város kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, a többi között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre.

A főváros katasztrofális szeméthelyzetét megoldani hivatott tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV-sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően pedig nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

A telepítések során a leginkább elhasználódott szemeteseket cserélték le új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra. A kihelyezett edények átlagosan 30, de van, ahol 80 literrel is nagyobbak, mint a korábbiak.

Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően folytatják a régi edények cseréjét

– közölte a társaság, vagyis továbbra sem a kapacitások bővítéséről, hanem az elhasznált szemetesedények cseréjéről van szó. Így továbbra sem várható a szeméthelyzet megoldása, amit nagyrészt a Karácsony Gergely vezette főváros okozott több ezer szemetes leszerelésével.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, a fővárosi önkormányzat vezette Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) spórolásra hivatkozva szereltette le a fővárosi köztéri szemetesek harminc százalékát. Ezzel az akcióval 120 millió forintot akartak megspórolni, ami Budapest 390 milliárdos költségvetésének mindössze 0,03 százaléka.

Borítókép: A kevés fővárosi szemetes egyike (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.