Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kitilthatják a mobilt az iskolákból

Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban Semjén Zsolt szerint az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges az egységes szabályozás.

2024. 06. 11. 13:51
Illusztráció, social media, facebook, snapchat, instagram, telefon, mobil (Forrás: Pexels)

Illusztráció, social media, facebook, snapchat, instagram, telefon, mobil (Forrás: Pexels)
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány hétfő délben benyújtott egy kilencvenoldalas törvényjavaslatot, amelyről kedden kivételes eljárással dönt az Országgyűlés. A Világgazdaság cikke szerint a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott indítványban szerepel többek között, hogy korlátoznák a mobiltelefonok használatát az iskolákban.

A törvényjavaslat szövegezése szerint

az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.

Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges az egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet. A javaslatban hozzáteszik, hogy vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért

azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.

 

A tanárok támogatják

Az előterjesztésről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára elmondta: az Országgyűlés előtt fekvő törvényjavaslat megteremti a jogszabályi alapját az iskolai mobiltelefon-használat szabályozásának.

A politikus kiemelte, hogy egyre több hazai és nemzetközi kutatás támasztja alá, hogy a diákok iskolai koncentrációjára, figyelmére, teljesítményére egyértelműen rossz hatással van a korlátlan iskolai mobiltelefon-használat. Kevésbé tudnak figyelni a tananyagra, ha közben a mobil náluk van, vagy akárcsak a táskájukban hever.

Hozzátette: a benyújtott javaslat előtt a Belügyminisztérium digitális konzultációt is tartott. Ebben

a tanárok és igazgatók többsége szükségesnek tartotta az iskolai mobilhasználat szabályozását, mert a mobil eltereli a diákok figyelmét.

 

Külföldi példák

A magyar tudományos kutatások mellett az UNESCO és az ENSZ kutatásai is igazolják, hogy a túlzott mobiltelefon-használat rontja az oktatási teljesítményt. Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolából.

Nem hazánk az egyetlen, ahol folyik a diskurzus a mobiltelefonok iskolai szabályozásáról. Tavaly október elején az angol oktatási miniszter, Gillian Keegan jelentette be, hogy a szigetországban betiltják a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Az intézkedés a tanórák mellett a szünetekre is érvényes.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.