Közeleg a határidő, már nem sokáig maradhatnak a választási plakátok

Július 9-ig kell eltávolítani a kampányhirdetményeket.

Forrás: MTI2024. 06. 26. 21:41
Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 9-én 16 óráig kell eltávolítani a június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokra kihelyezett plakátokat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

A választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazást követő 30 napon belül, vagyis legkésőbb július 9-én 16 óráig köteles eltávolítani a választási plakátot, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték. A választási plakátok el nem távolítása miatt a választási bizottságoknak nincs hatáskörük dönteni, így bírságot sem szabhatnak ki.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, egy jegyző kifejtette: eltávolítani a plakátot kötelesség, ha ezt a tulajdonos nem teszi meg, gondoskodik a problémáról az önkormányzat, de a költségek megtérítésétől nem tekinthet el.

A szabályok minden plakátra vonatkoznak, amelyek jelölteket, jelölőszervezeteket népszerűsítettek a kampányidőszakban.

A korábbi választásokon akadt rá példa, hogy egy önkormányzat közpénzből állta a plakát eltávolítását. Azért, hogy a pénzét visszakapja, először csak felszólította az érintettet, de mivel nem reagált, polgári peres eljárás lett a vége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.