Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nagyon nagy a baj a Rába mentén, és ez csak rosszabb lesz

A Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn a vízügyesek. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság..

Forrás: MTI2024. 06. 09. 21:18
Neszmély, 2023. május 19.
Árad a Duna Neszmélynél 2023. május 19-én. A vízgyûjtõ területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségû csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkezõ vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF).
MTI/Bodnár Boglárka
illusztráció Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba.

Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest harminc-negyven milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ezt azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le – mutattak rá.

Az esőzés először a kisebb patakokon, a Pinkán, a Strémen és a Lapincson, majd a Rábán is rendkívüli vízszintemelkedéseket okozott. Ezért a védvonal kiépítetlen szakaszain, ahol a várható tetőzéshez képest nem elég magas a töltés, 

azonnal megkezdődött a munka, és éjszaka a miskolci vízügyi igazgatóságról érkezett vízügyes szakemberek irányításával biztosítják a megfelelő szint kiépítését.

A katasztrófavédelem segítségével a szakemberek több mint két kilométer hosszan nyúlgát építésébe kezdtek, több mint kétszáz ember vesz részt a munkában. A zsáktöltéshez a lakosság a körmendi Büdös-árok szivattyútelep mellett kialakított zsáktöltő helyszínen is csatlakozhat.

A tájékoztatás szerint a védvonal első szakaszának kiépítéséhez elegendő homokzsák van a helyszínen, de további hetvenezer homokzsák érkezik reggelre a pécsi vízügyi igazgatóságról.

A Rába alsóbb szakaszain is magas vízállások várhatók, ezért éjjel több száz szolnoki, debreceni, nyíregyházi és gyulai vízügyes szakember indul útnak, hogy hétfő hajnaltól a Rába alsóbb szakaszain és a Dunán segítsék a védekezési munkát – áll a közleményben.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.