Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Régóta várt, fontos beruházás valósult meg Békés vármegyében

A mintegy félmilliárd forintos beruházás 2022 őszén kezdődött és három ütemben zajlott, összesen 23 utcában mintegy 10,5 kilométernyi ivóvízhálózat épült ki.

Forrás: MTI2024. 06. 05. 17:48
ILLUSZTRÁCIÓ - Vízcsap a Balatonfenyves-Imremajor ivóvízhálózat átemelő telepének kerítésén az átadás napján, 2014. szeptember 23-án. (Fotó: MTI/Varga György)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött Békéscsaba Kenderföldek nevű településrészén az ivóvízhálózat kiépítése – közölte Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a mintegy félmilliárd forintos beruházás 2022 őszén kezdődött és három ütemben zajlott, összesen 23 utcában mintegy 10,5 kilométernyi hálózat épült ki. Nagyságrendileg százmillió forintból az önkormányzat készítette el a terveket, a kivitelezés költségét az Alföldvíz Zrt. végezte, miután 2022 elején integrálódott a Nemzeti Vízművek Zrt.-be. A cég jelenleg is Békés vármegye tíz legnagyobb cége, foglalkoztatója közé tartozik – jegyezte meg.

Hozzátette, pontos számadat nincs, de a Kenderföldeknek 450-500 állandó lakója van, aki már ráköthet a kiépült hálózatra.

Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. kommunikációs főmunkatársa elmondta, a Kenderföldeken 738 ingatlan található; körülbelül a fele lakott, a többi inkább zártkertnek minősül. A harmadik ütem kivitelezése múlt pénteken fejeződött be, az Alföldvíz készre jelentette a munkát, a műszaki átadás-átvétel június közepén várható.

A harmadik ütemben szereplő 12 utca lakosai ezután jelezhetik rákötési igényüket a hálózatra. Az első két ütemben szereplő 11 utcából eddig a lakosok mintegy harminc százaléka adta be a csatlakozási igényét, amelyek folyamatosan érkeznek a céghez – mondta el az MTI-nek Diós Zsolt.

Szferléné Dénes Pálma, Kenderföldek városrész kormánypárti képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón elmondta, idősápolással foglalkozó szociális szakemberként gyakran találkozott azzal a problémával, hogy egyedül élt ezen a folyamatosan bővülő, gyarapodó településrészen egy idős ember ivóvíz nélkül. Az egyik fő feladat az volt, hogy ivóvizet kellett hozni az ellátottnak.

A 21. században, várostáblán belül ez már alapszükséglet – húzta alá.

Csicsely Gergely, a Kenderföldek Egyesület elnöke elmondta, 250 méteres szakaszokon épül a gázhálózat is a településrészen, azzal még nincsen kész teljesen a szolgáltató. Ott is telekhatárig viszik el a vezetékeket, a rákötést az ingatlantulajdonosnak kell intéznie és fizetnie – hasonlóan a vízhez. Szavai szerint épületgépészetileg azt bonyolultabb megvalósítani ingatlanon belül, hiszen a gázra semmiféle infrastruktúrája nincs az ott élőknek.

Hozzátette, hogy építik a Kenderföldeken a kábeltelevíziós és internetszolgáltatást is egy uniós program keretén belül, a megrendelő az MVM, a hálózatot a Telekom fogja majd üzemeltetni.

A Kenderföldek településrész mintegy 46 hektárnyi területen fekszik, Békéscsaba belterületének számít mintegy harminc éve.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.