Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Semjén Zsolt elárulta, kiutasítják-e a menekülteket, akik teherautóval törtek át az ukrán-magyar határon

Harminckét határsértőt fogtak el, már a magyar oldalon.

Forrás: ATV2024. 06. 12. 22:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, egy fekete katonai rendszámú GAZ–66-os teherautó áttörte az ukrán–magyar államhatárt Kárpátalján. Ezt követően a magyar határőrök 32 ukrán őrizetbe vételét jelezték. Az esetről Vitalij Glagola, egy kárpátaljai újságíró számolt be a Telegram-csatornáján. A magyar hatóság vizsgálja, az ukrán határon áthatolt teherautó utasai jogosultak-e a kiadatás elleni védelemre. 

Az atv.hu megkereste az ügy kapcsán a miniszterelnök-helyettest, aki kijelentette:

Természetesen senkit sem küldünk vissza Ukrajnába, Magyarországon minden menekült biztonságban van.

A hatóság menekültügyi eljárásban dönt a menedékkérő kérelmezők menekült vagy oltalmazott státusáról, illetve az eljárásban vizsgálják, hogy a kérelmezők jogosultak-e a visszaküldés, a kiadatás elleni védelemre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a hivatkozott ügy körülményeit hivatalos eljárásban vizsgálja.

Az ukrán hírekből annyi derült ki, hogy egy Gaz–66 típusú, katonainak tűnő teherautó törte át a határt, amelyet videófelvételeken rögzítettek. Ezt a 3,5 tonnás teherautót a Szovjetunióban a 60-as években fejlesztették és a 90-es évek közepéig gyártották, főként a hadseregben használták. Az ellenőrzés során viszont kiderült, hogy ez a jármű nem volt a hadseregnél nyilvántartva. A nyilvánosságra hozott képek alapján a teherautó a zöldhatár irányából, a szántón keresztül érkezett, áttörte a kerítést, majd a magyar oldalon állt meg a bozótosban.

A törvények szerint Ukrajnát a hadköteles korú férfiak nem hagyhatják el. Az öldöklő háború, rendszeres és egyre durvább kényszersorozás miatt azonban sokan próbálkoznak azzal, hogy átszökjenek. Néhányan attól sem riadnak vissza, hogy megpróbáljanak a Tiszán átúszni, ami nemegyszer tragédiával végződött.

Borítókép: Az ukrán határon áttört ukrán katonai teherautó (Forrás: X.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.