Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Tóth-Szántai József a közrend és a tömegközlekedés helyreállításával kezdené munkáját Miskolcon

Tóth-Szántai József személyében egy politikai újonc nyerte a júniusi önkormányzati választást Miskolcon. A leendő városvezető nagyszabású, de kivitelezhető programmal nyerte el a helyiek bizalmát: a közrend, a köztisztaság megteremtése és a tömegközlekedés megreformálása jelentik majd első polgármesteri éveinek legfontosabb feladatát. Az új polgármester az elmúlt évtizedekben újságíróként, vállalkozóként, rádiós műsorvezetőként a város életének krónikása volt, ismertségét és eddigi munkáját pedig remekül tudta kamatoztatni a kampány során. Tóth-Szántai Józseffel beszélgettünk.

2024. 06. 28. 14:30
Miskolc, 2023. december 16. Kilátás a felújított Avasi kilátóból az átadás napján Miskolcon 2023. december 16-án. Az idén hatvanéves tévétorony a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetõen újult meg. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolcon óriási győzelmet aratott Tóth-Szántai József a június 9-i önkormányzati választáson. A leendő polgármester első ciklusát kezdi meg a Borsod-Abaúj-Zempléni megyeszékhelyen. Tóth-Szántai kis híján 25 ezer szavazattal, fölényesen nyerve szerezte meg a városvezetői széket. 

Az új polgármester a helyi Fidesz–-KDNP és a Pont Mi Egyesület közös jelöltjeként indult a választáson, amelyen képviselő-testületben is megnyugtató fölényt alakított ki: a jobboldali koalíciónak 16 képviselője lesz, míg az ellenzéknek 10.

Civilből politikus

– Ötvennégy éves vagyok, születésemtől fogva Miskolcon élek. Az elmúlt harminc évben újságíróként dolgoztam és krónikása voltam ennek a korszaknak a rendszerváltozástól napjainkig – mondta azon kérdésünkre válaszolva Tóth-Szántai József, hogy honnan érkezett a politikába. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben azt látta, hogy Miskolc megpróbál ismét magára találni egy zűrzavaros korszak után. 

A város nagy traumája, hogy az 1990-es évek elején megszűnt a kohászat, ami után elvándorlási hullám kezdődött: 220 ezer lakosból mára 145–147 ezren maradtak Miskolcon

– emlékeztetett a leendő városvezető.

 

Tóth-Szántai Józsefnek korábban nem voltak politikai ambíciói, ez az első választás, amelyen indult. Ám újságírói tevékenysége, és a Rádió M-nél végzett ügyvezető-főszerkesztői és műsorvezetői tevékenysége sok fontos kapcsolatot hozott számára. Elmondása szerint a városi és megyei főkapitánytól kezdve a helyi közélet legfontosabb szereplőin át mindenkivel sikerült kialakítani egy nagyon jó kapcsolatot az elmúlt harminc év alatt.

Kampánystratégia

Amikor a kampányáról kérdeztük, az új polgármester leszögezte: az elvégzett munkában hisz. – Ennek alapja, hogy legyen egy stratégia: honnan indulunk, hova akarunk eljutni és ennek mentén kell haladni – vázolta fel, hozzátéve, hogy a tervük az volt: minél több személyes találkozásra koncentrálnak a korteskedés négy hónapja alatt.

Százhetvennyolc fórumot csináltam végig, jártam lakásokban, lépcsőházakban és az utcán is beszélgettem. Szinte nem volt olyan része a városnak, ahova ne mentem volna el

– elevenítette fel az intenzív időszakot.

Amikor Tóth-Szántai Józsefet megkeresték annak kapcsán, hogy szignáljon egy, a kampányra vonatkozó etikai kódexet jelölttársaival együtt, akkor állt elébe. – A hét polgármesterjelöltből négyen voltunk ezen az aláírási ceremónián, és az itt elfogadott dokumentumot irányadónak tartottam magamra és a csapatomra nézve. Tisztességesen kell küzdeni és haladni aszerint a stratégia szerint, amit előzetesen elterveztünk – húzta alá a polgármester.

– Az ellenfeleimet nem akarom minősíteni, de az utolsó másfél hétben rengeteg hazugságot terjesztettek rólam, ami azonban a sikeres kampánynak és harmincéves pályafutásomnak köszönhetően végül lepergett rólam, sőt kontraproduktív lett – emlékezett vissza a korteskedés utolsó heteire Tóth-Szántai József.

 

A legfontosabb intézkedések

Miskolc új polgármestere két olyan problémát nevezett meg, aminek az orvoslását szinte azonnal el kell kezdeni, amint hivatalba lép. – Az elmúlt öt évben több mint száz alkalommal módosították a miskolci menetrendet, ebben valószínűleg Guinness-rekorderek vagyunk – értékelt. 

A tömegközlekedéssel kapcsolatos problémák Tóth-Szántai mindennapjait is átszövik, hiszen főként így utazik a városon belül. Célkitűzése szerint már az első évben érezhető változások lesznek a tömegközlekedés területén.

További fontos teendő a közrend és a köztisztaság helyreállítása, amely az előző városvezetés tevékenysége nyomán rendkívüli módon leromlott. Tóth-Szántai József szerint vissza kellene állítani az úgynevezett seriffrendszert, amelyben egy közösségi rendész a nap 24 órájában elérhető minden polgár számára. 

A seriff jellemzően egy olyan hatósági személy, aki az adott körzetben lakik, ismeri az ott élőket és őt is ismerik helyben. De a mezőőrség és a polgárőrség támogatása is lecsökkent az elmúlt ciklusban. 

– Nagyon fontos dolog, hogy Miskolcon rend legyen: bármit álmodunk, bárhova szeretnénk eljutni a közösséggel, enélkül nem fog menni – húzta alá Tóth-Szántai József.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.