Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Vadászgép, harckocsi, űrhajózás: haditechnikai őrület a Múzeumok éjszakáján

Ki lehet próbálni a lézerlövészetet és „fegyversimogató” is lesz.

2024. 06. 18. 7:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haditechnika iránt érdeklődők is találhatnak maguknak izgalmas programot a Múzeumok éjszakáján, a Bálna Honvédelmi Központ mellett ugyanis a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is kinyitja kapuit június 22-én éjjel.

A Bálna Honvédelmi Központban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítása várja a látogatókat, ahol bemutatják a 175 éves Magyar Honvédséget. 

A kiállítás korhű díszletekkel felszerelt tereiben virtuálisvalóság-szimulátorok, airsoft fegyverek és látványos vetítések mutatják be a Magyar Honvédség I. és II. világháborús szerepvállalását.

 A tavaly nyílt kiállítás idén tavasszal bővült a Tüzérteremmel, amely a magyar tüzérség történetét mutatja be a középkortól napjainkig, a Katonahőseink terme, amelyben bárki böngészheti a Hadtörténeti Intézet és Múzeum veszteségi adatbázisát, így felkutatván ismerősei vagy saját családja katonahőseit. A Hadiereklyéink termének célja pedig a háborúk résztvevőinek emberi közelségbe hozása személyes tárgyakon, relikviákon és történeteken keresztül. 

A kiállítás mellett bemutatót tart és interaktív edzéssel várja a látogatókat a Magyar Honvédség Sportszázada, az MH Altiszti Akadémia segítségével megismerhetik az érdeklődők, milyen közelharci felkészítésen vesznek részt a honvédek, a Kard Rendje Lovagi Kör és Vívóiskoláéval pedig a középkori európai harci művészeteket mutatja be. A Mathias Rex Történelmi Hagyományőrző Egyesület középkori fegyverbemutatót tart, vágáspróbával. 

Míg a Bálna szombaton 18.30-tól este 11 óráig várja a látogatókat, a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeum 17 és 24 óra között várja azokat, akiket érdekel a világhírű magyar katonai térképészet történe­téről szóló kiállítás, valamint a műszerterem, ahol tematikusan a térképezés fontos tárgyi eszközeit és nyomtatott dokumentumait mutatják be. 

A Magyar Honvédség toborzóinak köszönhetően ki lehet próbálni a lézerlövészetet és „fegyversimogató” is lesz. 

Bemutatják Kazareczki Noémi Zubovits Fedor őrnagyról írt könyvét, de lesz szavalóverseny és meglepetésprogram a hagyományőrző katonával a főszerepben.
A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban délután 4 órától éjfélig várják a látogatókat. 

Az éjszakai kincskereséssel a teljes RepTár bebarangolható; este 8 órától 30 perces zseblámpás éjszakai tárlatvezetések indulnak, ahol érdekes legendákra is fény derül. A beszállókártya megvásárlásával olyan gépekbe engednek betekintést a látogatóknak, amelyekre más napokon nincs lehetőség, így megnyílik a Mi-8P, Mi-9 és a Mi-24 is. 

A műemlék épületek fényfestést, különleges megvilágítást kapnak. 

Az Albatrosz Repülő Egyesület a Facebook-oldalán azt írta, hogy a börgöndi repülőtéren várják az érdeklődőket szombaton 14 órától éjfélig. Óránként indulnak a vezetett hangártúrák a gyűjtemény részletes bemutatására, „kinyílik” a Tu-154 és An-2 repülőgép, valamint a Mi-2 helikopter pilótafülkéje, és bemutatják az R-22 Futárt, a legidősebb repülőképes magyar gyártású repülőgépet, de látható lesz a Piper J-3 Cub, a legidősebb repülőképes magyar lajstromjelű repülőgép is. Ki lehet majd próbálni a Góbé vitorlázórepülő szimulátort is. 

A Pintér Művek Haditechnikai Parkja Kecelen várja a közönséget szombaton 16 órától 21.30-ig. Itt többek között a Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület magaslégköri ballon- és rakétamodellező szakosztálya tart statikus és dinamikus bemutatót, valamint a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete mentéstechnikai bemutatót. 

A HUNOR-programról, a magyar űrhajós kiválasztásáról, kiképzéséről, az űrrepülésről Magyari Gábor Béla űripari szaktanácsadó tart előadást. 

A Múzeumok éjszakáján ingyenesen lehet megtekinteni a több mint 3 hektáron elterülő szabadtéri kiállítást, ahol bemutatják a Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben használt különböző harci eszközök helyreállított darabjait, 

a gyerekek military ügyességi próbán vehetnek részt, a „járműnyitogatóban” pedig feltárul többek között a VMiG-21 vadászgép, a T-72 harckocsi, a KamAZ-4310 teherautó és az MT-LBu páncélozott szállítójármű.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft. / honvedelem.hu/Bólyi Bálint)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.