Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Vasárnap, ha felnéz az égre, csodás dolgot fog látni

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a kora esti égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

Forrás: MTI2024. 06. 13. 17:28
Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, vasárnap este 22 órától a hónap legszorosabb, szabad szemmel is látható együttállása lesz az égbolton, hiszen ekkor a Hold nagyon közel kerül a Szűz csillagkép legfényesebb csillagához, a Spicához. Napnyugtakor a Spica mindössze hat ívpercre jár majd a Hold déli féltekéjétől, ez a közelség azonban csak nagyobb, 15-20 centiméteres csillagászati távcsővel lesz megfigyelhető a még világos égen. Később azonban már meg lehet próbálni a Spica csillagot szabad szemmel is megtekinteni. A Hold a déli égbolton mintegy 30 fokos magasságban látszik majd, feltűnő és könnyen észrevehető lesz. A Spica ekkor 12 ívpercre jár a Holdtól, amely a Hold átmérőjének kevesebb mint a fele. A halvány csillagot a Holdtól jobbra, lefelé kell majd keresni. Mire teljesen besötétedik, már szabad szemmel is biztosan jól látható lesz az égi jelenség, egy egyszerű távcsővel pedig egy látómezőben lehet majd látni a Holdat és a csillagot.

A Spica a Földtől 250 fényévre található, és számos különleges tulajdonsága van. A 16. legfényesebb csillag az égbolton, átlagfényessége 1 magnitúdó, így városokból is jól látható szabad szemmel. Azt is észre lehet venni, hogy a csillag színe kékes, amit rendkívül forró, mintegy huszonötezer Celsius-fokos felszíni hőmérséklete okoz. Azonban nemcsak ebben a tekintetben múlja felül a Napot, hanem méretében és tömegében is. Átmérője tizenegymillió kilométer körül van, tömege pedig tizenegyszer nagyobb, mint a Napé.

A 73 százalékos dagadó Holdat kis távcsővel vizsgálva, a középső részén a fény-árnyék határon látható a Kárpátok hegyvonulat (Montes Carpatus). Ez a hegység több mint 300 kilométer hosszú, és a hegycsúcsai a két kilométert is elérik. Alatta lehet látni a Hold egyik legszebb kráterét, a Copernicust. Ez egy fiatal kráternek számít, mivel egymilliárd évvel ezelőtt keletkezhetett egy aszteroida becsapódása után. A mintegy száz kilométer átmérőjű kráter közepén központi csúcsok láthatók, a kráterből pedig fényes sugársávok

Az együttállás megtekintésére a Svábhegyi Csillagvizsgáló rendhagyó vasárnap esti programot is szervez, majd utána a Copernicust is megnézhetik a látogatók. Részletek és a jegyvásárlással kapcsolatos információk a csillagvizsgáló oldalán olvashatók.

Borítókép: Hold (Fotó: Pexels.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.