A Balaton Sound sötét oldala, a helyiek nem bánják, ha tényleg az idei volt az utolsó

Élénken érdeklődve figyeli a szervezők és az önkormányzat közötti huzavona kibontakozását a közvélemény a Balaton Sounddal kapcsolatban, hiszen sokak kedvenc fesztiválja, amely már 2007 óta várja minden nyáron a tó partján szórakozni vágyókat, lehet, hogy idén nyitotta ki utoljára a kapuit. Azonban a fesztiválnak van egy másik oldala is, amelyről nem sűrűn esik szó, miközben a helyiek minden létező felületen igyekeznek hangot adni: a fesztiválozók által termelt szeméthegyek és a zajszennyezés problémájának, a fesztivál ideje alatt romló közbiztonságot is kifogásolják.

Forrás: Facebook2024. 07. 11. 13:54
Zamárdi, 2024. július 4. Közönség Purple Disco Machine (Tino Piontek) német DJ és producer koncertjén a Balaton Sound fesztivál nyitónapján Zamárdiban 2024. július 3-án este. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Magyar Nemzet arról beszámolt, idén lejárt a Balaton Sound szerződése a fesztiválnak otthont adó zamárdi önkormányzattal. A múlthéten 16. alkalommal megrendezett fesztivál szombati napjára a szervezők közlése szerint a látogatók száma elérte a százezret, ami azonban a korábbi évek eredményeihez képest szerényebbnek tűnő szám. A négynapos esemény utolsó napján már azt rebesgették, lehetséges, hogy ez volt az utolsó ilyen buli Zamárdiban.

A fesztivál területén dolgozó büfések kész tényként közölték a látogatók egy részének, hogy a 2024-es volt az utolsó Balaton Sound.

 

Elviselhetetlen zajszennyezés, balesetek a Sound alatt

A Zamárdiak közösségi csoportban évről évre hangot adnak a helyiek és a Balatonon nyaralók annak, hogy egyszerűen lehetetlen a fesztivál ideje alatt nyugalmat találni az egyébként békés és idilli Balaton partján. Nem is kell közvetlenül Zamárdiban vagy csupán a város térségében tartózkodni ahhoz, hogy a késő éjszakáig tartó hangos zene zavarni kezdje a pihenni vágyókat.  A panaszkodók elsősorban a Zamárdiban és a környező településeken sátorozó fesztiválozókra, az általuk hagyott szemetet, sok esetben emberi ürüléket, illetve a tó számos másik partszakaszára eljutó, hangos zenét kifogásolják: 

Én jelenleg Tihanyban nem tudok sem a teraszon ücsörögni, sem a nappaliban beszélgetni (pedig mi nem is látunk rá közvetlen a nagyszínpadra…). A ki kell bírni mentalitás is egy megoldás, de akkor, ez is csak rosszabb lesz

– írta a közösség egy tagja a csoportban.

Egy másik kommentelő is a zajszennyezés miatt fejezte ki felháborodását: 

Az utóbbi években sajnos erősen lecsökkent az ott eltöltött idő mennyisége. A telket száz éve vették a nagyszüleim, hogy nekünk jó legyen! Szegények tévedtek! Ez a sok »remek« rendezvény megfoszt bennünket a nyugalomtól, pihenéstől, nyaralástól! Talán kisebb felhajtással, hangerővel és a biztonság fenntartásával könnyebben fogadnánk a bulikat

– olvasható a csoportban.

A fesztivál ideje alatt leromló közbiztonságot jól mutatja a napokban szárnyakat kapott hír is, miszerint az idei fesztiválon, olasz fiatalemberek a Balaton Soundon randalíroztak, letépték valakinek a nyakából a nyakláncát, emiatt pedig a rendőrségen is felelniük kellett. A történtekről ide kattintva érhető el részletes beszámoló.

Tavaly egy fiatal férfi súlyos koponya-, gerinc-, illetve belső sérüléseket szenvedett, amikor kiesett a fesztivál helyszínén felállított óriáskerékből. Ahelyszíni ellátás után azonnal a sürgősségi osztályra szállították.

Fotó: Vasvári Tamás

 

Haláleset is előfordult már a Balaton Sound háza táján

2016-ban egy 18 éves lány rosszul lett a Balaton Soundon, később pedig bele is halt ebbe. Miután rosszul lett, a fesztivál területén található egészségügyi ellátóba kísérték. Az ápolószemélyzet úgy ítélte meg, nem igényel felügyeletet, ezért elengedték. 

A felügyelet nélkül elengedett lány elesett, és beütötte a fejét, és bár azonnal kórházba szállították, nem sokkal az eset után a kórházban belehalt sérülésébe.

A Balaton Sound szervezői a történekkel kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy a baleset nem a fesztivál területén történt, de „Zamárdiban azonban valóban történt ilyen eset”. A rendőrség ennek ellenére nem indított eljárást, ezért a család felvette a kapcsolatot egy jogásszal, hogy kiderítsék, mi történt.

 

Önkormányzat vs. szervezők

„A Balaton Sound jövőjét  érintő hírekkel kapcsolatban továbbra is azt tudjuk megerősíteni, amit korábban is elmondtunk: egyelőre nincs döntés ebben a kérdésben. Az valóban helytálló, hogy Zamárdi önkormányzatával még nincs megállapodásunk, de ennek az oka az, hogy az önkormányzati választások miatt erre még alkalom sem nyílt, hiszen az októberre felálló új testülettel lehet majd érdemben tárgyalni. Ezért mi a nemsokára kezdődő Sziget Fesztiválra koncentrálunk, majd értékeljük a fesztiválszezont, és ezután fogjuk megválaszolni a jövőt érintő kérdéseket” – ezt írta a fesztivál szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére, amikor arról érdeklődtünk, hogy esetleg más helyszínen, vagy Zamárdiban lesz-e mégis jövőre Balaton Sound. 

A szervezők érvelés kissé sántít, hiszen a Zamárdi önkormányzat összetételében nem okozott nagy változást az idei önkormányzati választás, a polgármestert, és a hat képviselő közül négyet is újraválasztottak, tehát ha többsége lenne a szerződés meghosszabbításának, az most is meglenne. 

Az önkormányzattól csak a portást értük el, aki nem kívánta érdemben segíteni a munkánkat, viszont Csákovics Gyula polgármester korábban már laptársunknak, a Sonline.hu-nak egyértelműen kijelentette, hogy a Balaton Sound szervezői és az önkormányzat között kötött szerződés lejárt. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk: 

Borítókép: Közönség a Balaton Sound fesztivál nyitónapján Zamárdiban 2024. július 3-án este (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.