A rendőrség a szabad vizeken is figyel az emberek biztonságára

Idén több volt az életveszélyes helyzet a vizeken, mint tavaly.

Forrás: MTI2024. 07. 30. 14:26
Tihany, 2024. június 24.
Járõrhajó a balatoni fokozott nyári rendõri jelenlétrõl tartott sajtótájékoztató után a Balatonon, Tihany közelében 2024. június 24-én. A nyári szezonban több mint kétszer annyi rendõr teljesít szolgálatot a Balatonnál, mint év közben.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszer annyi embert mentettek ki életveszélyes helyzetből a szabad vizeken a rendőrök az első fél évben, mint a múlt év hasonló időszakában – mondta Rétvári Bence kedden Budapesten.

A rendőrség minden területen arra törekszik, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát,

és így van ez a szabad vizeken is, ahol több mint négyszáz rendőr lát el szolgálatot ötvennél is több járművel – emelte ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A járőröknek számos feladatuk van, ezek közé tartozik a különféle vízi járművek műszaki állapotának, illetve haladási útvonalának ellenőrzése. Sokszor előfordul, hogy a jetskit használók a kijelölt strandokon zavarják a fürdőzőket – fejtette ki az államtitkár a Kopaszi-gáton található vízirendészeti rendőrőrsön.

Idén az első fél évben 178 esetben mentettek ki bajba jutott embereket a vízi rendőrök, ami nagyon hasonlít a tavalyi adatokhoz. Ugyanakkor az életveszélyes esetek száma meredeken emelkedett: 

a tavalyi hasonló időszakban 23 embert kellett ilyen helyzetekben kimenteni, míg az idén már negyvenet

– emelte ki Rétvári Bence, aki arra kért mindenkit, hogy csak a kijelölt helyeken menjen vízbe.

A sajtótájékoztatón Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy nagyobb tavainkon, folyóinkon éppúgy be kell tartani a KRESZ szabályait, mint a közutakon. Így például szigorúan tilos az alkoholfogyasztás a vízi járművek vezetőinek.

A szabad vizeken nagyon hamar megtörténhet a baj, ezért például a kijelölt strandokon is ajánlott mentőmellényt adni a gyermekekre, illetve a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál figyelemmel kísérni a viharjelzéseket

– hangsúlyozta Óberling József.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.