Elárulták a nagy titkot a piaci árusok: hogyan találhatjuk meg a legédesebb görögdinnyét? + videó

Számos tippet és trükköt megosztottak a dinnyeárusok, nehogy véletlenül egy „tökkel” menjünk haza.

2024. 07. 09. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha jó pengős, feszes hangja van, akkor biztos, hogy édes és kiváló minőségű lesz a dinnye – mondta egy piaci árus a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei hírportálnak. A lap arra kereste a választ: hogyan lehet megtalálni a legédesebb görögdinnyét?

A kereskedő hozzátette: ha a dinnyének feszes a hangja, nem kell attól tartani, hogy kásás vagy túlérett. – Más vásárlók a dinnyén lévő sárga foltot figyelik a dinnyevásárláskor. Szerintük minél sárgább a folt, annál édesebb lesz a kiszemelt dinnye – magyarázta. Egy másik árus is úgy látja, ha a dinnyének éles, jó hangja van, az már jelzés a kiváló édes minőségre.

A rossz dinnyének szerinte nagyon tompa, olyan „pufogós” a hangja. Az igazán érett dinnye kongását „csizmaszárhangnak” nevezik a dinnyeárusok.

Egy harmadik megkérdezett kereskedő is osztja azt a véleményt, hogy a jó dinnyének éles a hangja, az éretlené pedig tompa. Szerinte ha a dinnye „háló része” kicsi, akkor az adott gyümölcs nem érett, és nincs olyan finom íze. A háló a dinnye tetején lévő csík, ami halványabb, ha egy éretlenebb dinnyéről beszélünk. – Ilyenkor azt szokták mondani, hogy az nem is dinnye, hanem egy „tök” – magyarázta.

A dinnyének mindig van egy minőséget jelző színe és egy hangzása. Ezt a kettőt kell összerakni, és így alkothatunk ítéletet a dinnye minőségéről. Az ízzel teli dinnyének sárga folt van az oldalán, édesebb és nem vizes

– beszélt dinnyés tapasztalatairól Molnár Alex.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Nagy István agrárminiszter bejelentette: idén a szokásosnál két héttel korábban élvezhetjük már a kiváló minőségű hazai görög- és sárgadinnyéket, köszönhetően a termesztéstechnológia fejlesztésének és a fajtaválaszték bővülésének. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az elmúlt években a görögdinnye exportja jelentősen nőtt.

A hazai fogyasztás is magas, a görögdinnye esetében fejenként 10–12 kilogramm, míg a sárgadinnyénél fejenként 1,5–2,2 kilogramm évente.

Idén 1198 termelő foglalkozik görögdinnyével és 269 termelő sárgadinnyével, összesen 3665 hektáron termesztve görögdinnyét és 436 hektáron sárgadinnyét, amelynek területe az elmúlt évhez képest jelentősen bővült. Az idei szezonban várhatóan 160–180 ezer tonna görögdinnyét takarítanak be, ami a kedvező időjárási feltételeknek is köszönhető – közölte a miniszter.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: BOON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.