Fogolyzendülés történt egy hazai javítóintézetben, egy vádlott megszökött + videó

Még a sokat tapasztalt ügyvéd sem látott ilyet a praxisában.

2024. 07. 07. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc fiatalt állítottak bíróság elé, mert megverték társaikat, a nevelőket és a rendészeket pedig megalázták és fenyegették egy debreceni javítóintézetben – írja a Mandiner. A Tv2 hírműsora, a Tények beszámolója szerint a bandában olyan szlengnyelvvel kommunikáltak, amelyet más nem értett, csak ők, így a személyzet nem tudhatta előre, mire készülnek. A tetteseket bíróság elé állították, és több esetben már ítéletet is hirdettek. Többen börtönbe kerültek az intézetből, egy fiú azonban megszökött.

Tervszerűen, a vezető csoporttagok irányításával szabotálták, ellehetetlenítették a nevelők, valamint a rendészek munkáját – mondta Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A feladataikat nem vagy csak többszöri felszólítás után voltak hajlandók elvégezni, míg gyakran „műbalhéztak”, ami azt jelentette, hogy uszították egymást, illetve a társaikat zaklatták, hogy féljenek tőlük.

– Tiszteletlenül, tegező formában beszéltek az intézet dolgozóival, őket megalázó kifejezésekkel illették a többi növendék előtt is – tette hozzá a szóvivő.

A legsúlyosabb vádpont a fogolyzendülés, ami hazánkban rendkívül ritkának számít.

Lakatos Olivér ügyvéd azt mondta, hogy még nem találkozott ilyennel a praxisában. Ez egy nagyon ritka és speciális bűncselekmény, mivel speciális alany követheti el, jelen esetben kizárólag a fogvatartott – ismertette.

A megvádoltak közül többen már az előkészítő ülésen elmarasztaló ítéletet kaptak, egytől három és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntették őket. Négy vádlott esetében már jogerős az ítélet, egy vádlott fellebbezett, ketten kérték a tárgyalást, egyikük pedig jelenleg is szökésben van.

Borítókép: Fiatalkorúak börtöne Tökölön (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.