Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Friss medvenyomokat találtak Nógrádban, az állatok különösen veszélyesek lehetnek

Lakott terület környékén mászkálhatnak az állatok.

Forrás: Nógrád vármegyei hírportál2024. 07. 01. 14:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medvék járhatnak a Nógrád vármegyei Nemti környékén, lakott terület közelében – adta hírül a Bánya-tető címet viselő közösségi oldal. Mint írták, a Morgó-gödör középső szakaszán több helyen is friss medve- és medvebocsnyomot találtak. A bejegyzésben felhívták a figyelmet, hogy a medve bocsokkal még veszélyesebb, hiszen kicsinyeit védi és minden esetben a közelükben tartózkodik.

A Nool.hu megkeresésére Széll Istvánné, Nemti polgármestere elárulta: az önkormányzathoz semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett ezzel kapcsolatban. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, májusban több alkalommal is feltűnt a vadkamerák felvételein egy Bükkben járó medve. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Heves vármegyei hírportál megkeresésére elmondta, 

A medve alapvetően kerüli az embert, így megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon.

Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A barna medve táplálkozásában a növényi táplálék dominál, fehérjeszükségletét alapvetően rovarok elfogyasztásával fedezi, olykor dögöt is eszik. 

Alkalmanként nagytestű patásokat is elejthet, azonban a Bükki Nemzeti Park működési területén az elmúlt évtizedekben barna medve által elejtett prédát még nem azonosítottak. A természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben vagy a bocsait védve támadhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.