Marosvásárhelyre érkezett a Fejedelmek aranya című kiállítás

A történelemben a mindenkori uralkodók hatalmának bemutatásában kiemelkedő szerepet játszott a fejedelem képmása.

2024. 07. 23. 21:00
Fotó: imagia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második állomására, Marosvásárhelyre, a Maros Megyei Múzeumba, más néven a Kultúrpalotába érkezett a Fejedelmek aranya című kiállítás – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Pénzmúzeum. Az intézmény a kiállítás anyagát összesen 210 darab középkori tétellel gazdagította. A tárlat létrejöttét több intézmény is segítette, tárgyakat adott kölcsön az Iparművészeti Múzeum, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum is.

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a marosvásárhelyi kiállítást nevezi az Év kiállítása díjra.

A történelemben a mindenkori uralkodók hatalmának bemutatásában kiemelkedő szerepet játszott a fejedelem képmása. A kora újkori Európában az uralkodó arcképét a politikai elit festményeken, a szélesebb köznemesi réteg, illetve a polgárság nyomtatott metszeteken, a társadalom legnagyobb hányadát kitevő köznép pedig a pénzek éremportréin láthatta.

Mivel a fejedelmek hatalomra kerülésüket követően rendre új érméket verettek – a saját arcképükkel, ezzel is kifejezve hatalmuk legitimációját –, ezek a tárgyak az uralkodók első hivatalos portréiként is tekinthetők.

Az erdélyi fejedelmek ábrázolásainál emellett azért is igen jelentős szerepe van a kibocsátott érméknek, mert azok közé a ritka ábrázolások közé tartoznak, amelyek az Erdélyi Fejedelemség területén készültek az uralkodókról, így az érméken látható portrék az erdélyi fejedelmek leghitelesebb ábrázolásainak tekinthetők.

A kiállítás célja, hogy bemutassa az erdélyi fejedelmek hatalmi reprezentációját, elsősorban az általuk veretett érméken keresztül, kiegészítve azokkal a reprezentációs fogásokkal, amelyek az ábrázoláson is megfigyelhetők: címerekkel, fegyverekkel, páncélzatokkal és különböző hatalmi jelvényekkel, emellett különböző ötvösművekkel, amelyek olykor fizetőeszközként is szolgáltak.

Borítókép: A Fejedelmek aranya című kiállítás (Forrás: Maros Megyei Múzeum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.