Pikó továbbra is tiltakozik a Pázmány Campus fejlesztése ellen

Pikó András, Józsefváros polgármestere egyelőre nem köt kompromisszumot, folytatja a hergelést a kormány ellen a Pázmány Campus új épülete megépítése kapcsán. A baloldali polgármester szerint Lázár János építési miniszter üzenete nem ajánlat, hanem zsarolás. Ezzel szemben a kormány a VIII. kerületi lakosoknak a környezetük megújítását ajánlja. A kormányzati beruházás egyértelműen növelné az ingatlanok értékét, míg Pikóék egy külföldieknek tartott fórumon nyilvánosan bevallották: szándékosan tartják alacsonyan a kerületi ingatlanárakat.

2024. 07. 17. 13:46
VAA_0577
20220120 Budapest Önkormányzati képviselői testületi ülés a 8. kerületben Fotó: Ványi Ákos VAA City Magazin/Hír Nyolc képen: Pikó András polgármester Fotó: Ványi Ákos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár Jánosnak a palotanegyedieknek tett »ajánlata« – ha nem tetszik a fejlesztés, költözz el innen – ékesen bizonyítja a Magyar Katolikus Egyház és a kivitelezőjeként szereplő kormány valódi szándékait. A Pázmány-projekt nem kíván semmilyen módon sem illeszkedni a környezetébe, hanem le akarja uralni azt. Nem akar jó szomszédja lenni azoknak, akik most ott élnek, mert a Pázmány Campus lehetetlenné fogja tenni az életüket: a bontás és építés tönkre fogja tenni a házaikat, és a lakásaikat.” – támadta posztjában Pikó András balliberális polgármester a kerület leromlott tömbjét megújító fejlesztést. Lázár János építési és közlekedési miniszter pont a polgármester által elmondottak ellenkezőjéről számolt be: 

felújítják a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatát. A Bródy Sándor utcában (a Múzeum krt.–Szentkirályi u. közötti szakaszon), a Szentkirályi utcában (a Bródy Sándor u.–Múzeum u. közötti szakaszon), a Múzeum utcában (a Múzeum krt.–Szentkirályi u. közötti szakaszon) újulnak meg a házak. Ezenkívül felújítják a közterületeket – megújulnak a járdák, útburkolatok, a kapcsolódó közmű-infrastruktúra, és ezzel egyidejűleg zöldítésre – fa- és cserjetelepítésre – is sor kerül a: Puskin utcában (Rákóczi út–Bródy Sándor u.), a Múzeum utcában (Múzeum krt.–Szentkirályi u.), a Szentkirályi utcában (Mikszáth K. tér–Rákóczi út), a Bródy Sándor utcában (Múzeum krt.–Horánszky u.), a Pollack Mihály téren, a Vas utca és a Trefort utca teljes szakaszán. Továbbá vételi ajánlatot tesznek azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek ingatlanja a Pázmány Campus közvetlen közelében van, az alábbi társasházakban: Bródy Sándor u. 9, Szentkirályi u. 23., 29–31. és 33–35. szám alatt.

Pikó András szerint a tárcavezető üzenete nem ajánlat, hanem zsarolás. „Még mindig nem késő: egy héttel ezelőtt kormányhatározat módosította a Pázmány-projekt ütemezését, ez kinyitja annak lehetőségét, hogy olyan terv megvalósulása irányába haladjunk, amely mind az egyetem, mind a lakók számára elfogadható fejlesztést eredményez” – hívta fel a figyelmet a polgármester, ám úgy tűnik, ő nem hajlandó a kompromisszumra, amely az ország egyik legnívósabb egyetemét fejlesztené, mindenképpen ragaszkodik a saját elképzeléséhez, amely szerint 

maradna a rádió lerobbant épülete, és a régi épületek lakóit sem lehetne kivásárolni. 

Lázár János miniszter korábban úgy fogalmazott: a VIII. kerület vezetése továbbra sem hajlandó elmondani, hogyan fejlessze a kormány a Pázmány Campus beruházáshoz kapcsolódó területet. Lázár János ezért a Palotanegyedben élőknek saját ajánlatot tett. Egyébként mint minden fejlesztés „következménye”, történetesen a homlokzatmegújításokkal és a környező utcák felújításával nőne a helyiek ingatlanjainak értéke. Ezzel szemben Pikóék egy korábbi, külföldieknek tartott fórumon leszögezték:

 ők szándékosan tartják alacsonyan a józsefvárosi ingatanok értékét, ezzel megakadályozva azt, hogy kicserélődjön a lakosság. 

A józsefvárosi Fidesz képviselői korábban úgy reagáltak: Pikóék szándékosan „ócsítják” a kerületet. Erre utalt legújabb posztjában Pikó is, amikor úgy fogalmazott: a kormány elüldözi a józsefvárosi őslakosokat.

„Fel akarják építeni a Campust, nem számít, milyen rombolással jár, hány embert kényszerítenek gazdasági kényszerrel a lakóhelyük és az életük elhagyására, nem számít mennyibe kerül, és legfőképpen: nem számít az állampolgárok szava. Ott építenek és úgy építenek, ha a fene fenét eszik, akkor is. Az őslakosok meg költözzenek, ahová tudnak, majd legfeljebb kicsinosítjuk nekik a rezervátumot” – hergelte a lakosokat Pikó, aki arról egy szót sem szólt saját oldalán, hogy a kormány cserébe megújítaná a környékbeli házak homlokzatait, ami más kerületi társasházaknak több tízmillió forintjába került, több ház a mai napig fizeti az erre felvett hitelt. Másoknak pedig erre egyáltalán nincs pénze, pedig égető szükség lenne rá. 

Az is megjegyendő: a korábbi fideszes városvezetés rengeteg támogatást adott homlokzatok rendbetételére, évi kétmilliárd forinttal támogatta a társasházakban élőket. A társasházi pályázati keret jelenleg 300 millió forint, míg egy homlokzatfelújítás a százmilliós nagyságrendet is elérheti egy nagyobb épületnél. 

Ezzel szemben Pikó egy másik posztban arról szólt: „Józsefváros önkormányzata nem támogathat semmilyen olyan beruházást, mely a lakosság cseréjével, vagy elvesztésével jár, történjen az a Palotanegyedben vagy a Diószegi Sámuel utcában.” Továbbá a polgármester azt is kinyilvánította, hogy a kormány jelenlegi tervét nem tudják elfogadni: 

„szükségesnek tartjuk a tervek módosítását, a rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését, a Campus funkcióinak szükséges csökkentését, valamint mindezek előtt olyan állékonysági vizsgálatok elvégzését, melyek minden kétséget eloszlatva mutatják meg, hogy a környék lakóépületeire a tervezett bontások és építkezések milyen hatással járhatnak.” 

Pikó szerint ilyen áron nem épülhet a kerületben egyetemi központ. Megjegyezte azt is, hogy a kormány 2025. december 31-ig kitolta a Pázmány Campus előkészítésének határidejét.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.