Rendkívül súlyos fegyvert tesztelt a Magyar Honvédség

A hadsereg élesben is kipróbálta az újdonságnak számító aknavetőt.

2024. 07. 21. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán tartották a Hirtenberger M12-es aknavető éleslövészetét a bakonykúti lőtéren – számolt be a Honvédelem.hu oldal.

– Ezek a katonák 120 milliméteres aknavetővel korábban még nem lőttek, mégis kimagaslóan jók a tapasztalatok: a kezelő személyzet felkészült és motivált volt a tantermi és gyakorlótéren történő kiképzés során is – mondta Karkus Gábor törzsőrmester, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár rajparancsnoka.

A Magyar Honvédség februárban ismerkedett meg a Hirtenberger M12-es aknavetővel, ezt követően az osztrák vállalat kiképzői egy belső trénerképzésen készítették fel azokat a magyar katonákat, akik most a kezelőállomány kiképzőiként debütálnak.

A magyar állam öt évvel korábban, a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként vásárolta meg az alsó-ausztriai székhelyű, 160 éves múltra visszatekintő Hirtenberger Defence Systems (HDS) aknavetőket és aknagránátokat gyártó vállalatot.

Máté Imre százados, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj Harctámogató Századának parancsnoka elmondta: mintegy öt hónapos felkészítés zárásaként tartottak rajellenőrző éleslövészetet, ahol lehetőség nyílt a tűzvezető-, a bemérőrajok és az aknavetőszakaszok képességeinek felmérésére.

A nagyfokú innovációt kínáló M12-es aknavetővel nemcsak a vásárhelyi dandár, hanem az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. Területvédelmi Zászlóalja is megismerkedett.

A területvédelmi egység másfél hónapja csatlakozott a felkészítésünkhöz, így most számukra is elérkezett a lehetőség arra, hogy bizonyítsák alkalmasságukat

– tette hozzá a százados, aki elégedett volt a látottakkal.

Korábban 60 milliméteres és 82 milliméteres aknavetőt rendszeresített a Magyar Honvédség, a 120 milliméteres változat abszolút újdonságnak számít. Karkus Gábor törzsőrmester felidézte: a fegyver talplemeze 118 kilogramm, lába 52, csöve 95 kilogramm, vagyis sokkal nehezebb eszköz, mint bármelyik korábbi aknavető.

Addig, amíg a 60 milliméteres és 82 milliméteres aknavetők szállítását három ember tudta biztosítani, ezt már csak vontatóeszközzel tudjuk vinni

 – magyarázta a törzsőrmester.

Forrás: Honvédelem.hu

Karkus törzsőrmester azt is elárulta, mire alkalmas az M12-es aknavető.

Az ellenség élőerejének pusztítására, fedezékek rombolására, átjárók nyitására, drótakadályok rombolására, könnyűpáncélozott eszközök, valamint szállító járművek pusztítására tudjuk használni. Előnye, hogy fedezékek mögé is be lehet lőni vele, tehát lehetőséget teremt a lövészászlóaljak tevékenységének hatékony mélységi támogatására

– mondta el Karkus Gábor.

Borítókép: Sikeres lövés az M12 aknavetővel (Forrás: Honvédelem.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.