Ritka madárfajt kaptak lencsevégre Magyarországon

Eddig összesen nyolc egyedet sikerült megvizsgálni.

2024. 07. 22. 11:48
Sleeping,Pelicans,,Lake,Albert,,South,Australia,,Australia,,Pacific,pelikán, madár
2427911919 Fotó: Robert Harding Video
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb ritka kóborló madárfaj, a berki nádiposzáta (Acrocephalus dumetorum) jelent meg a Baranya és Bács-Kiskun vármegyék határánál található dávodi Földvári-tónál – írta meg a Bama.hu.

Mórocz Attila természetvédelmi őr a nemzeti park honlapján arról számolt be, hogy a ritka madárfaj egy egyedét sikerült befogni és meggyűrűzni a Dávodi Madárgyűrűző Állomáson július közepén. Az öreg hím példány a nyári-őszi vonuláskutatás első napján már a hajnali hálóellenőrzéskor megörvendeztette a szakembereket. Alapos dokumentálás és számos biometriai adat felvételét követően újra szabadon szárnyalhatott – írták.

Fotó: Mórocz Attila természetvédelmi őr

Mórocz Attila ismertetése szerint a berki nádiposzáta rendkívül ritka kóborló Magyarországon, a mostani mindössze a nyolcadik hazai adata a fajnak. Skandináviától és a balti államoktól Oroszországon át Közép-Szibériáig fészkel. Telelőterülete Ázsiában, India déli részén és Srí Lanka szigetén van – jelezte a természetvédelmi őr a lapnak. A Dávodi Madárgyűrűző Állomást a pécsi központú Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a Gébics Természetvédelmi Egyesület, valamint az MME Bács-Kiskun megyei helyi csoportja működteti.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock/Robert Harding Video)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.