Szeged mediterrán város lett?

Egyre melegebbeket mérnek a városban.

Forrás: MTI2024. 07. 14. 18:52
Szeged, 2015. április 21.
A felújított szegedi partfal a 24 óra alatt kiépíthetõ mobilgáttal 2015. április 21-én. A szegedi belváros árvízvédelmi rendszerének rekonstrukciója 2,21 milliárd forintból valósul meg uniós támogatással.
MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged belvárosában jelentősen emelkedett az éves középhőmérséklet, tavaly 15,2 Celsius-fok volt, ami olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki – tájékoztatott a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az egyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének az éghajlatváltozás városi hatásait vizsgáló kutatása szerint az elmúlt egy év középhőmérséklete Szeged külterületén 14,4 Celsius fok volt, ami jelentősen meghaladja az 1981–2010-es időszak 11,5 fokos átlagát.

Az elmúlt 13 hónap volt a mérések kezdete óta a legmelegebb globálisan. Ez az extrém meleg Magyarországon is megfigyelhető.

Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék és a HungaroMet együttműködésének köszönhetően 1998 óta Szegeden nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is készítenek méréseket. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása. A kutatás hozzájárul a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez.

Szeged belvárosában az elmúlt év átlaghőmérséklete mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá,

ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimum-hőmérsékletek pedig magasabbak, mint a külterületen. A külterületen mért értékek is jelentősen emelkedtek, ami az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A város klímamódosító hatása tovább fokozza az éghajlatváltozás következményeit a településeken, ezt jól mutatja a Szeged belvárosában és külterületén mért adatok közötti jelentős különbség.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.