Szorítja a diákokat a határidő, hamarosan lezárul a jelentkezés a Pannónia Tehetségprogramra

Varga-Bajusz Veronika hangsúlyozta, az ösztöndíjprogram teljes képzést biztosít a diákok számára.

2024. 07. 12. 9:38
VARGA-BAJUSZ Veronika, Pannónia Tehetségprogram, Pannónia Ösztöndíjprogram, ösztöndíj. felsőoktatás, egyetem
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy bő hétig lehet jelentkezni a Pannónia Tehetségprogramra – hívta fel a figyelmet a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára a Pannónia Tehetségprogramról tartott sajtótájékoztatón. Varga-Bajusz Veronika hozzátette: a programot azért hozták létre, hogy a fiatalok, akik a világ top 100-as egyetemén szeretnének tanulni, azok megfelelő támogatáshoz jussanak, teljes képzésüket érintően.

VARGA-BAJUSZ Veronika
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Ez egy olyan ösztöndíjprogram, amely kifejezetten teljes képzést biztosít a fiatalok számára – hangsúlyozta. Az államtitkár kifejtette: azon fiatalok jelentkezését várják, akik 17 és 24 év közöttiek, és már felvételt nyertek egy felsőoktatási intézménybe. Különösen azoknak a diákoknak javasolt a jelentkezés, akik természettudományi vagy műszaki irányultságú tanulmányokat folytatnak – tette hozzá. 

Régiónként keretösszegek kerültek meghatározásra, Varga-Bajusz Veronika példaként Amerikát említette, ahol 28 millió forintot biztosítanak félévente tanulmányi ösztöndíjra. 

– A beadási határidő június 21-e vasárnap éjfél

– húzta alá az államtitkár.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az idén márciusban elindult tehetségprogramban nemcsak az európai egyetemekre, hanem a világ bármely egyetemére eljuthatnak a diákok, a kutatók és az oktatók. A KIM igyekezett kijavítani a Magyarország számára felfüggesztett Erasmus-program hibáit, ezek egyike, hogy nemcsak uniós, hanem egyesült államokbeli, közép-ázsiai vagy távol-keleti egyetemekre is kiutazhatnak az ösztöndíjat elnyerők,

ráadásul lehetőség van fél- és egyévesnél rövidebb, akár egy-két hónapos mobilitásra is.

A tanulmányok szerves részévé tették a mobilitást, ezért kötelező kreditelismerés van, ha külföldi egyetemre megy egy hallgató: a tanulmányi eredményeit figyelembe kell venniük a magyar egyetemeknek.

A Pannónia Tehetségprogramban tízmilliárd forint áll rendelkezésre, amiből közel nyolcezer diák, kutató és oktató utazhat külföldi egyetemekre. Az ösztöndíj összege 350–500 ezer forint havonta, amit megélhetésre fordíthatnak az érintettek ugyanúgy, mint az Erasmusnál, de igyekeztek magasabb összeget meghatározni, mint ami az uniós programnál elérhető. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.