Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Mutatjuk, milyen új elemmel bővül a Pannónia program

A világ legjobb száz egyetemére juthatnak el a legkiválóbb fiatal pályázók.

2024. 07. 01. 13:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új pillérrel bővül a Pannónia program: segítségével a világ legjobb száz egyetemére juthatnak el azok a tehetséges magyar fiatalok, akik ott szeretnék folytatni tanulmányaikat – mondta Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) államtitkára a Pannónia Tehetségprogramról tartott sajtótájékoztatón ma délben. Az államtitkár emlékeztetett: az ösztöndíjprogram egyik pillére az egyetemek bilaterális kapcsolataira épülő részképzéses mobilitás, mellyel a hallgatók, az oktatók és a kutatók a világ vezető egyetemeire juthatnak el, magasabb ösztöndíjért és teljes kreditelismerésért. A második pillér azon nyugszik, hogy az egyetem a kiválóságainak egy értékajánlatot adhat, miszerint a tehetségek a világ top 250 egyetemén tanulhatnak fél vagy egy évet. Ehhez kapcsolódóan hirdették meg az új, harmadik pillért, a Pannónia Tehetségprogram ösztöndíjat – jelentette ki.

BPM_20240701 (4)
Harmadik pillért kapott a Pannónia program (Fotó: Bach Máté)

 

Előnyben a STEM+ területek

Az államtitkár kiemelte: 

az ösztöndíjra pályázásnál előnyt élvező szempontként jelenik meg azoknak a jelentkezése, akik műszaki-mérnöki, természettudományi, informatikai, orvos-egészségtudományi vagy agrárképzésen kívánnak továbbtanulni, azaz valamelyik STEM+ területen.

A program a teljes képzést támogatja, az a cél, hogy a hallgatók diplomaszerzésig folytassák a tanulmányaikat. Ehhez indul el most az első évre szóló pályázat, amelyet négyszázmilliós keretösszeggel hirdetnek meg, ebből 12-20 fiatalt fognak támogatni, régiónként különböző keretösszeggel. Az Európai Unión belül tanévenként 14 millió forint keretösszeg pályázható, nem uniós európai államban legfeljebb 23 millió forint, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 17 millió forint, az észak-amerikai területen pedig akár 28 millió forintot is el lehet nyerni.

 

A jelentkezés menete

Varga-Bajusz Veronika ismertette: az ösztöndíjprogram lebonyolítását a Tempus Közalapítvány fogja végezni, a tervek szerint holnap, azaz július másodikán, kedden jelenik meg a felhívás, és július 3-án, vagyis szerdán reggel 8 órától válik elérhetővé az online felület, melyen keresztül lehet jelentkezni. Július 3-tól július 21-e éjfélig lesz megnyitva a pályázati lehetőség, majd egy értékelőbizottság fogja elbírálni a benyújtott pályázatokat; a legjobb harminc jelentkező egy személyes elbeszélgetésen vesz majd részt. Ezek alapján fogják meghozni a döntést arról, hogy kik azok a fiatalok, akiket tudnak támogatni álmaik megvalósításában, és akik ezt követően itthon kamatoztatják a tudásukat a magyar nemzet javára – fogalmazott az államtitkár. 

BPM_20240701 (1)
Megújult a minisztériumi struktúra is (Fotó: Bach Máté)

Varga-Bajusz Veronika arra is kitért, hogy változik a KIM belső struktúrája, ugyanis céljuk a fiatalok sikerességének a fókuszba helyezése, így az ifjúságért felelős terület a felsőoktatással, a szakképzéssel és a felnőttképzéssel együtt egy államtitkárságon belül fog működni. Az államtitkárság mottója pedig az lesz, hogy „a fiatalok sikere a nemzet sikere.”

Borítókép: Varga-Bajusz Veronika, a KIM felsőoktatásért, szakképzésért, felnőttképzésért és ifjúságért felelős államtitkára (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.