Tényleg eltűnhetnek a füstölt sajtok, kolbászok a boltok polcairól egy új döntés miatt?

Sok-sok termék kerülhet veszélybe.

Forrás: Mindmegette2024. 07. 08. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly döntést hozott nemrég az Európai Bizottság, ami miatt elképzelhető, hogy száműzni kell a boltok polcairól bizonyos sajtokat, felvágottakat, szószokat és rágcsálnivalókat is – írta a Mindmegette.

Az ok, hogy az ezen élelmiszerekben található aromák fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az európai élelmiszer-biztonsági szervezet, az EFSA nemrég minden részletre kiterjedő vizsgálatnak vetette alá az ízesítő aromákat, és azok egészségre gyakorolt hatását elemezték. A kutatás során pedig megállapították, hogy a népszerű és sokféle élelmiszerben megtalálható mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázattal járhat, ezért az Európai Unióban betiltják többek között a füstölt szalonnás ízesítésű csipszek árusítását is – írta a lap.

Veszélyben számtalan finomság

A döntés számtalan egyéb terméket, így sajtokat, szószokat, leveseket, felvágottakat, kolbászokat és szalámikat is érint. Az ezen termékek előállításánál használt aromákat egyébként a hagyományos füstölés ízesítő hatásának alternatívájaként alkalmazzák, ezzel adva különlegesebb ízt az ételeknek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az egészségünket károsító potenciális hatás a füstaromákra vonatkozik, nem pedig az azokat tartalmazó élelmiszerekre vagy azok fogyasztására – írták.

A tilalom minden uniós tagországra vonatkozik, azonban a gyártók többévnyi haladékot kaptak, így legkésőbb 2029. július 1-jéig, azaz öt éven belül meg kell változtatni a mesterséges füstaromával készített termékek összetételét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: NH53/Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.