Vitézy Dávid mutatott egy érvénytelen szavazólapot, több száz ehhez hasonlót találtak

Vitézy Dávid egy érvénytelen szavazólapot mutatott be, amit korábban érvényesnek számoltak. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint közel sem egy ilyen lap van, amit tévesen érvényesnek számoltak. Emellett vannak olyan szavazólapok is, amelyeket tévesen rossz jelölt szavazataihoz számoltak hozzá. Még nyolc kerület érvényes szavazatait kell megszámolni, így a számlálás még egy napig tart, az eredmény azonban csak péntek délelőtt várható.

2024. 07. 10. 19:27
Budapest, 2024. július 9.
Újraszámolják a fõpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én. A Kúria honlapján július 7-én közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a fõpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a fõpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. Az újraszámlálás a tervek szerint július 11-ig tart, az NVB várhatóan 12-én dönt az eredményrõl.
MTI/Kovács Attila
Fotó: MTI/Kovács Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a főpolgármester választás érvényes szavazólapjainak az újraszámlálásának a második napja. Vitézy Dávid a közösségi oldalán ezzel kapcsolatban osztotta meg meglátásait és egy érvénytelen szavazólapot is bemutatott, amit az érvényesek közé számoltak be, ezen a Mi Hazánk-jelölt Grundtner András, Karácsony Gergely főpolgármester, és az ő neve mellé is ikszet tettek. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint még tömegével vannak ilyen szavazólapok, valamint az sem volt ritka, hogy az érvényesen leadott szavazatot más jelölt szavazatai közé sorolták.

érvénytelen szavazat, főpolgármester választás
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid

Ez egy érvényesként elszámolt szavazat Zuglóból – valójában nyilván nem az.

 – mutatott rá Vitézy Dávid. Hozzátette: mindegy, melyik főpolgármester-jelöltnél találták, hiszen mindhárom jelöltnél találtak ilyeneket több kerületben is, százas nagyságrendben.

Az érvényesek közé keveredett érvénytelen szavazatok mellett a téves jelölthöz elszámolt érvényes szavazatokból is viszonylag sokat találtak a mai újraszámláláson

– emelte ki. 

Az újraszámlálást továbbra is a főpolgármester-jelöltek megfigyelői és a sajtó jelenlétében tartották, a folyamatot a kerületi polgármesteri hivatalok választási irodáinak munkatársai végezték.

Ma volt egy olyan szavazókör is Újlipótvárosban – ez csak egy az 1354 darab budapesti szavazókörből –, ahol önmagában többet változott a szavazatok száma, mint amennyi a teljes köztünk lévő eredeti különbség Karácsony Gergellyel

– írta Vitézy Dávid. Hozzátette: ebben az esetben éppen a jelenlegi főpolgármester javára változtak az eredmények, mivel a Karácsony Gergelyre leadott szavazatokat rossz helyre számolták, de fordítva is történt hasonló.

Csak ilyen jellegű tévesztést legalább kétszáz helyen tapasztaltunk már Budapest-szerte az újraszámlálás során

– hangsúlyozta az LMP jelöltje. Hozzátette: ezek nagy valószínűséggel a késő éjjelig tartó számlálásból eredő emberi hibák, az átszámolás után a szavazóköri eredmény majd módosul.

Ebből az egy példából is látszik: valóban szükség volt az összes érvényes szavazat újraszámlálására egy ilyen szoros eredmény mellett, bármelyikünk is végez az élen a folyamat végére

– hangsúlyozta Vitézy Dávid. Majd kiemelte: 

a hibásan máshoz számolt érvényes vagy a tévesen érvényesnek minősített szavazólapok száma mára összesen eléri az 1200-at,

ez az eredeti 41 szavazatos különbség harmincszorosa.

A nagyszámú hibásan rögzített szavazat azonban nem változtatott egyelőre az eredményen: továbbra is Karácsony Gergely vezet, jelezte az LMP jelöltje a rendelkezésére álló információk alapján.

A Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hogy a kedden kezdődő és három napig tartó újraszámlálási folyamatnak várhatóan péntek délelőtt lesz majd eredménye. Az összes érvényes szavazat újraszámlálását az NVB 13 igen szavazattal, egy ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében rendelte el. A testület arról is döntött, hogy azon szavazólapokat, amelyek érvényessége kétséges, be kell küldeni az NVB-hez, és ezeket az Alkotmány utcai székházban vizsgálják át.

A számlálás megkezdése óta kedden és szerdán eddig összesen 15 kerületet számoltak meg, így csütörtökre már csak nyolc kerület érvényes szavazatai maradtak hátra.

Borítókép: Az újraszámlálás (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.