A Vatikán államtitkára megáldotta Magyarország megújuló főtemplomát

Pietro Parolin szentszéki államtitkár az esztergomi bazilikában tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét.

Forrás: MTI2024. 08. 31. 15:11
PAROLIN, Pietro
Esztergom, 2024. augusztus 31. Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában 2024. augusztus 31. Balra Erdõ Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A bíboros megáldotta a megújuló székesegyházat, homíliájában a háború elõl menekülõk befogadása, a szenvedõk megsegítése keresztényi kötelezettségérõl beszélt. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét szombaton, megáldotta a megújuló székesegyházat. A bíboros homíliájában a háború elől menekülők befogadása, a szenvedők megsegítése keresztényi kötelezettségéről beszélt.

PAROLIN, Pietro
Fotó: Máthé Zoltán

Pietro Parolin tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét, aki lelki közelségéről és imáiról biztosította a magyar híveket, és áldását küldte rájuk. Jelezte, a szentatya nagy szeretettel emlékezik a 2023. április végi magyarországi apostoli látogatásra. 

Pietro Parolin, felidézve az esztergomi bazilika történetét, hangsúlyozta: természetesen vannak kőből és fából készült templomaink, de a legfontosabb templom az élő templom: „Isten népe maga”. Még csodálatosabb folytatta a bíboros , hogy „mindnyájan szent hely vagyunk”. Jézus biztosított minket arról, hogy ha szeretjük őt, és ha megtartjuk szavát, akkor az Atya és a Fiú eljönnek hozzánk és bennünk laknak.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise elején köszöntőjében arról beszélt: a török időkben elpusztult esztergomi bazilika új felszentelése 1856. augusztus 31-én az első lépés volt az 184849-es forradalom és szabadságharc bukása után az enyhülés és a párbeszéd felé a magyar nemzet és a bécsi udvar között.

Ebben az értelemben ez a bazilika hazánk kereszténységének nagy jelképe, egyben a kiengesztelődés szimbóluma is

fogalmazott Erdő Péter, hozzátéve, ez a kiengesztelődés a történelem során újra és újra aktuális.

A szentmisén koncelebráltak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai. A szertartáson részt vett mások mellett Sulyok Tamás köztársasági elnök és felesége, Nagy Zsuzsanna, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere.

Borítókép: Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában 2024. augusztus 31-én. Balra Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A bíboros megáldotta a megújuló székesegyházat, homíliájában a háború elől menekülők befogadása, a szenvedők megsegítése keresztényi kötelezettségéről beszélt (Fotó: MTI/Máthé Zoltán).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.