Aggályos Kovács Gergely lépése

Adatvédelmi szempontból is aggályos, hogy Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Hegyvidék megválasztott polgármestere a párt honlapján hirdetett meg olyan hivatali pozíciókat, amelyek jelenleg betöltöttek a XII. kerületi önkormányzatnál. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunk kérdésére elmondta: ha a leendő polgármester a párt honlapján nyilvánosan közzéteszi, hogy kiknek a helyére vár önéletrajzokat, és ezt a nyilvános információt nem indokolja világosan jogszerű cél, akkor ez az adatkezelés nem felel meg a törvény által előírt jogszerűségnek és tisztességességnek.

2024. 08. 29. 5:39
BPM_20240609 (8)

Kovács Gergő Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, 12. Kerület  polgármestere 2024-től. Kétfarkú kuyapárt eredményváró est  Budapest Magyar Nemzet 20240609

20240609 BudapestA Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások eredményváró rendezvénye.fotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzetképen: Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke, a XII. kerület polgármesterjelöltje
Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A leendő polgármester által a párt honlapján történő közlés, amelyben megnevezett személyek helyére várják az önéletrajzokat, aggályos lehet az adatvédelmi szabályok szempontjából, mivel több fontos adatvédelmi elvet sérthet – mondta el lapunknak ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Mint arról beszámoltunk, Kovács Gergely pártelnök, az októberben hivatalba álló XII. kerületi polgármester jogellenes önkormányzati álláshirdetéseket tett közzé a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) honlapján.

Nyolc olyan állást hirdetett meg a pártelnök, amely a Hegyvidéki Önkormányzat pozícióira pályáztat, és jelenleg betöltött státusú, ráadásul a párt e-mail-címére várják az önéletrajzokat, nem pedig a hivatalos önkormányzati csatornákon.

Az új polgármester ennél egyértelműbben nem is üzenhette volna meg a hivatali dolgozók ok nélküli elbocsátását. Az alkotmányjogász lapunknak elmondta, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint személyes adat az érintettre vonatkozó bármely információ. Ennek alapján ha a párt honlapján közzéteszik, hogy kiknek a helyére várják az önéletrajzokat, az az érintett személyek személyes adatainak minősülhet, különösen, ha azonosíthatóvá válnak.

Márpedig a MKKP honlapján meghirdetett pozíciók, mint például a kommunikációs vezető, a sajtófőnök, a főkertész, a főépítész, a városüzemeltetési cég vezetője vagy éppen a főépítészi irodavezető egyértelműen beazonosítható személyek.

– Ha a leendő polgármester a párt honlapján nyilvánosan közzéteszi, hogy kiknek a helyére vár önéletrajzokat, és ezt a nyilvános információt nem indokolja világosan jogszerű cél, akkor ez az adatkezelés nem felel meg a törvény által előírt jogszerűségnek és tisztességességnek – szögezte le ifjabb Lomnici Zoltán. Kovács Gergely több nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a jelenlegi jegyzőt mindenképpen meneszti. A jegyző munkáltatója valóban a polgármester, ám jelenleg még Pokorni Zoltán regnáló polgármester gyakorolja ezt a jogot.

Borítókép: Kovács Gergely (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.